V Nemecku odsúdili 89-ročnú ženu za popieranie holokaustu. Na výkon trestu nenastúpila

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Kompetentní teraz podniknú nevyhnutné kroky v záujme nastolenia procesného poriadku.

    Podľa informácií internetového vydania denníka Bild sa 89-ročná Haverbecková mala 2. mája dostaviť do väzenského zariadenia v Bielefelde-Senne.

    Opakovane odsúdenú Haverbeckovú uznal krajinský súd vo Verdene na sklonku augusta minulého roka vinnou z trestného činu štvania proti národu v ôsmich prípadoch a odsúdil ju na dvojročný trest odňatia slobody nepodmienečne. Trest potvrdil na sklonku novembra 2017 i odvolací súd v Detmolde. Dôvodom boli jej príspevky v neonacistickom plátku Stimme des Reiches (Hlas ríše), v ktorých popierala holokaust.

    Podľa názoru jej právnych zástupcov sú výroky popierajúce existenciu vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau a hovoriace o tom, že sa tam nachádzal iba pracovný tábor nacistov, kryté právom na slobodu prejavu.

    Vo februári rozsudok z posledného procesu s Haverbeckovou, ktorá vo farbách strany Pravica kandiduje vo voľbách do Európskeho parlamentu 2019, nadobudol právoplatnosť. Predchádzalo tomu neúspešné odvolanie popieračky holokaustu na vrchnom krajinskom súde v Celle.

    - Reklama -