Šokujúce. Juncker sa zastal Marxa. Odmieta, aby sa mu pripisovala zodpovednosť za zločiny komunizmu

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Niekdajší luxemburský premiér vo vystúpení v miestnej Konštantínovej bazilike uviedol, že dostal z krajín strednej a východnej Európy, ale aj Nemecka a zámoria neskutočne mnoho protestných listov voči faktu, že prijal pozvanie, aby pri tejto príležitosti vystúpil v Marxovom rodisku.

    Rečník zdôraznil, že filozof nemôže za to, že jeho neskorší nasledovníci zneužili hodnoty, ktoré formuloval, a slová, ktoré použil na ich popísanie, ako zbraň proti iným.

    Juncker podľa vlastných slov výhrady vyjadrované sčasti mimoriadne agresívne chápe, avšak domnieva sa, že tak mesto Trier, ako aj Porýnie-Falcko majú právo pripomenúť si osobnosť Karla Marxa.

    Bez spomínania a porozumenia nemožno zabezpečiť budúcnosť, bez nich nemožno v budúcnosti očakávať priveľa dobrého, vyplynulo z Junckerovho vystúpenia.

    Aj krajinská premiérka Malu Dreyerová v priestoroch miestnej baziliky zdôraznila, že filozofa nemožno viniť zo zločinov na miliónoch ľudí, ku ktorým došlo v minulom storočí v jeho mene. V reakcii na istého hlasitého protestujúceho, ktorého krátko pred jej prejavom vyviedli z baziliky, poznamenala, že bez ohľadu na slávnostný charakter akcie je dobré, že v Nemecku možno slobodne prejaviť svoj názor.

    Socha Marxa v nadživotnej veľkosti

    Bronzovú sochu Karla Marxa v nadživotnej veľkosti odhalia v Trieri v sobotu 5. mája pri príležitosti 200. výročia narodenia tohto nemeckého filozofa a teoretika komunizmu.

    Monument s výškou 440 centimetrov a hmotnosťou 2,3 tony je dielom čínskeho sochára Wu Wej-šana a darom Čínskej ľudovej republiky Marxovmu rodisku. Sochár stvárnil filozofa s odhodlaným pohľadom s vpred vysunutou ľavou nohou, pričom jednou rukou si Marx drží kabát a v druhej má knihu.

    Ešte predtým v Dome Karla Marxa slávnostne otvoria novú trvalú expozíciu múzea, a to za účasti populárneho herca Maria Adorfa a v súčasnosti zrejme najpopulárnejšieho nemeckého moderátora Günthera Jaucha.

    V sobotu popoludní sa v miestnom divadle uskutoční spomienková akcia, ktorú pripravilo spolkové predsedníctvo nemeckej sociálnej demokracie a večer vystúpi s prednáškou na miestnej univerzite popredný predstaviteľ strany Ľavica Gregor Gysi.

    Karl Marx sa v Trieri narodil 5. mája 1818 a strávil v meste prvých 17 rokov svojho života.

    - Reklama -