Ľudia čerpajú informácie potvrdzujúce ich videnie sveta. A môžu to byť pokojne fake news, hovorí politológ

    0
    Dezinformácie, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Politológ Gregor sa domnieva, že vysvetľovať, čo je to presne fake news, má v našej spoločnosti stále veľký zmysel. „Stále je tu veľa ľudí, ktorí sa nezaujímajú o informácie o dianí okolo nás, a potom predsa len konzumujú informácie potrebné pred voľbami, na základe ktorých sa rozhodujú, koho budú voliť,“ povedal politológ s tým, že práve týmto ľuďom sa snaží dohovárať.

    Študentský projekt Zvoľ si info, ktorý jazdí po českých stredných školách, prichádza do škôl, ktoré si ho pozvú. Za rok a pol svojej existencie už navštívil sedemdesiat škôl. „To je už slušné vybočenie zo sociálnej bubliny. Či mladí ľudia veria dezinformáciám viac ako dospelí, neviem však porovnať, nemáme na to dáta,“ povedal politológ s tým, že u školákov je skôr problém, že vôbec zdroj informácií neskúmajú. „Ak ich kamaráti niečo zdieľajú na Facebooku, tak to automaticky berú ako správu,“ uviedol Gregor.

    To je podľa politológa zásadný problém, nezisťovať si, odkiaľ informácie skutočne pochádzajú. „Nejde len o to, povedať si, že toto je dezinformácia, a spoznať ju, ale premýšľať práve o tom, odkiaľ je a či tam nie je skrytý účel,“ vysvetlil a spomenul, že seniori majú zase väčší problém napríklad s technickou gramotnosťou, a vôbec sa na internete orientovať. „To napríklad pubertiaci zvládajú výborne, na druhej strane nemajú vôbec rozvinuté kritické uvažovanie a ani nepremýšľajú, že by ich niekto chcel dobehnúť a zmanipulovať,“ zdôraznil v rozhovore pre DVTV.

    Podľa Gregora môžu prednášky pomôcť školákom tento prístup rozlíšiť. „Vypracovali sme sériu testov na schopnosť rozoznať manipuláciu v článkoch a kritické uvažovanie, ktorú sme dávali školákom pred prednáškou a po nej. Zlepšenie bolo rádovo desať až pätnásť percent,“ uviedol politológ a dodal, že zmena trochu vidieť je, a vo chvíli, keď ľudia absolvujú podobnú prednášku, ktorá nenásilnou a zábavnou formou upozorní, na čo si dať presne pozor, nad tým všetkým začnú aspoň viac premýšľať.

    Pôvodný zdroj nájdete TU.

    Podľa Gregora celú situáciu trochu môže pozmeniť to, ako fungujú dezinformácie z psychologického hľadiska. „Každý rád čerpáme informácie, ktoré potvrdzujú naše videnie sveta. Ak skrátka je niekto priaznivcom jedného politika a odporcom druhého, tak radšej bude prijímať také informácie, ktoré hovoria, že jeho obľúbený politík je dobrý a druhý zlý,“ uzavrel s tým, že presne takto bez ohľadu na vek fungujeme všetci a je potrebné sa na to zamerať a snažiť sa to trochu vybalansovať a vedieť odfiltrovať.

    autor: nab

    - Reklama -