Je to prezident bohatých. Tisícky Francúzov demonštrovali v Paríži proti Macronovi

    0
    Demonštranti skandujú počas protestného zhromaždenia proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi v Paríži. (Autor: TASR)

    Demonštranti so sloganmi ako Zastavte Macrona na transparentoch označovali hlavu štátu za “prezidenta bohatých” a obviňovali ho zo “sociálneho puču” požadujúc reformu francúzskej ústavy.

    Sobotňajšie protestné akcie nielen v Paríži, ale aj ďalších francúzskych mestách sa konali pri príležitosti blížiaceho sa prvého výročia Macronovho prevzatia prezidentského úradu.

    Vyplýva to z informácií nemeckej tlačovej agentúry DPA a rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF.

    Zodpovední prisľúbili, že počas sobotňajších protestov zabránia zopakovaniu násilnosti a výtržnosti, ktoré pred niekoľkými dňami poznačili v Paríži prvomájové protesty.

    Súdne orgány v sobotu oznámili, že v súvislosti s týmito nepokojmi obvinili sedem ľudí. Francúzska metropola bola 1. mája dejiskom podpaľovania áut i zdemolovania reštaurácie McDonald a iných obchodných zariadení. Z násilnosti boli obvinení maskovaní anarchisti, ktorí svojím konaním narušili pokojnú manifestáciu pri príležitosti Sviatku práce.

    Pozorovatelia vnímajú terajšie demonštrácie ako test schopnosti rozdelenej ľavice zjednotiť svoje sily v protestoch voči hlave štátu.

    Samotný francúzsky prezident sa v sobotu nachádzal tisícky kilometrov od Paríža. Emmanuel Macron totiž v tento deň ukončil návštevu francúzskeho zámorského teritória Nová Kaledónia v južnom Pacifiku.

    - Reklama -