Rešpektujte odlišné kultúry a nepokúšajte sa dobývať duše. Pápež apeloval na misionárov

    0
    pápež František (Autor: TASR)

    Pápež túto myšlienku vyslovil v príhovore k členom neokatechumenátneho hnutia, ktorí sa zišli do Ríma na oslavy 50. výročia jeho vzniku. František sa s nimi zišiel na rímskom predmestí Tor Vergata. 

    Toto spoločenstvo – Neokatechumenátna cesta – bolo založené v Španielsku v 60. rokoch. Usiluje sa o vzdelávanie dospelých katolíkov vo viere a každý rok vysiela rodiny na misie po celom svete. vatikánsky rozhlas v tejto súvislosti poznamenal, že “v radikálne evanjeliovom duchu si dokonca ani nevyberajú miesta svojho pôsobení, ale sa úplne odovzdávajú Božej vôli a podriaďujú sa výsledku losovania”.

    Pápež misionárov okrem iného nabádal: “Milujte kultúry a tradície rôznych národov, nepokúšajte sa uplatňovať vopred dané vzorce”. Pripomenul im, že “to, čo presviedča, nie sú argumenty, ale životný štýl a odvaha slúžiť”.

    Stretnutie s členmi Neokatechumenátnej cesty zo 134 krajín sveta zakončil pápež slávnostným vyslaním do misií 34 komunít tvorených vždy tromi rodinami a kňazom. Vydajú sa teraz do krajín Európy, Ázie a Blízkeho východu, kde je katolícka cirkev menšinou, aby tam žili a šírili evanjelium, dodal Vatikánsky rozhlas.

    - Reklama -