Nemecká armáda je v rozklade. Niektoré bojové lietadlá by sa pravdepodobne vôbec nemohli nasadiť

    0
    Stíhačka Eurofighter nemeckej armády. (Autor: TASR)
    Nemecko mnohí považujú za nespochybniteľného ekonomického lídra Európskej únie a podobne neotrasiteľná je jeho pozícia aj v politike. Ako sa však ukazuje, politická a ekonomická sila Nemecka príliš nekorešponduje s bojaschopnosťou nemeckej armády. Najväčšie problémy má podľa Spiegela Bundeswehr s bojovými lietadlami Eurofighter, z ktorých je v súčasnosti pripravených na bojovú akciu len úplné minimum.
     
    Na základe interných informácií Spiegel zistil, že na bojovú akciu sú teraz pripravené len štyri zo 128 Eurofighterov, ktoré má nemecká armáda k dispozícii. Pritom Berlín sa zaviazal NATO, že bude udržiavať v prevádzke minimálne 82 takýchto bojových lietadiel. Eurofightery majú niekoľko vážnych technických problémov, ktoré ich limitujú v ich využiteľnosti. Pre nápravu sú potrebné značné finančné prostriedky, ktoré sa teraz snaží nová vláda zabezpečiť.
     
    Celý text v nemčine je TU.
     
    Vládna koalícia v zložení SPD a CDU sa zhoduje, že všeobecne je potrebné zvýšiť rozpočet na obranu a Bundeswehr si zaslúži viac peňazí. Podľa návrhu predchádzajúceho ministra financií Wolfganga Schäublea z CDU by mali vojaci do roku 2021 dostať na nákup nových prostriedkov či opravu tých existujúcich celkom deväť miliárd eur. V rámci koaličných rokovaní sa socialisti a kresťanskí demokrati dohodli na navýšení tejto sumy.
     
    Súčasný minister financií Olaf Scholz chce pridať k deviatim miliardám ďalších šesť, ale podľa ministerky obrany von der Leyenovej to stále nie je dosť a adekvátne by bolo navýšiť pôvodné plány dokonca o dvanásť miliárd eur. Všetko nasvedčuje, že medzi ministerstvom financií a obrany sa schyľuje k ostrej výmene názorov. Scholz navyše avizoval, že plánuje v rámci úsporných opatrení niektoré projekty úplne zrušiť.
     
    Bundeswehr síce pripúšťa, že niektoré z jeho zložiek majú problémy, ale odmieta neplnenie záväzkov voči NATO. „Armáda zaregistrovala 82 Eurofighterov, čo jej dáva 90 až 180 dní pre ich nasadenie v prípadnej bojovej akcie. Niečo také však úplne nezodpovedá realite. Experti hovoria, že o pripravenosti konkrétne bojových lietadiel Eurofighter sa môže hovoriť len preto, že v súčasnosti sa nekoná žiadna bojová misia,“ píše Spiegel.
     
    - Reklama -