KDH podporuje protesty farmárov a vyzýva ministerku Matečnú na odchod

    0
    Alojz Hlina (Autor: TASR)

    “Veríme že sa na Slovensku nájde niekto, kto dokáže riadiť poľnohospodárstvo, aj mu rozumie. Pani Matečná to určite nie je,” skonštatoval predseda hnutia Alojz Hlina.

    Situácia v poľnohospodárstve je podľa neho vtedy zlá, “keď sa oň zaujímajú finančníci z Bratislavy a mafia z Talianska – ľudia, ktorí nerozoznajú kravu od jalovice, dokážu si objednať eben do Ferrari, ale nevedia, kedy sa sadí jačmeň”. “Toto sa naozaj stalo,” domnieva sa Hlina, podľa ktorého je stav v poľnohospodárstve viac ako zúfalý. “Protesty, ktoré už, chvalabohu, sú, podporujeme,” doplnil.

    Europoslanec Ivan Štefanec sa v piatok (4.5.) stretol s farmármi počas výjazdu na východné Slovensko. Podľa jeho slov bol šokovaný tamojším stavom, ktorý vníma ako katastrofálny. “Som zhrozený, že v poľnohospodárstve profitujú organizované skupiny riadené stranou Smer-SD na úkor poctivých farmárov – malých podnikateľov, ktorí živia seba a svoje rodiny prácou,” zhrnul svoje postrehy.

    Štefanec si myslí, že podozrenia z podvodov s agrodotáciami by mal prešetrovať medzinárodný vyšetrovací tím, ako to je v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, ktorý na to upozornil. Požiada preto generálneho prokurátora, aby vyšetrovanie na medzinárodnej úrovni inicioval.

    Europoslanec tiež pripraví ďalší, detailnejší podnet na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), ktorý už vec preveruje. Tiež bude tento týždeň informovať monitorovaciu misiu Európskeho parlamentu, ktorej je sám členom a ktorá má po marcovej návšteve Slovenska ešte stále mandát. “Budem s nimi hovoriť osobne, nevylučujem, že opäť prídu na Slovensko, ale to musí byť rozhodnutie mojich kolegov,” uviedol. 

    Podľa KDH sú potrebné aj zmeny v legislatíve, aké navrhovali už i v minulosti. Podpredseda hnutia Pavol Zajac vysvetlil, že by bolo dobré maximálny možný prenájom pôdy skrátiť z 25 na 15 rokov. Tiež by sa podľa neho mal zmeniť súčasný stav, keď si môže nájomca uplatňovať agrodotácie aj na základe nájomnej zmluvy, ktorá bola daná majiteľovi pôdy len na vedomie.

    - Reklama -