Chmelár: Upadajúce USA kopú okolo seba ako zdochýnajúci kôň

    0
    Eduard Chmelár (Autor: TASR)
    Trump povedal, že jadrová dohoda svetových mocností umožnila Iránu naďalej obohacovať urán na vojenské účely, ale zmluva niečo také výslovne zakazuje, a islamská republika sa okrem toho musela vzdať všetkých zásob takéhoto vysokoobohateného uránu. 
     
    Dohodu o iránskom jadrovom programe (Joint Comprehensive Plan of Action) známu pod anglickou skratkou JCPOA spečatil Teherán so šiestimi veľmocami. Irán podpísal dokument v polovici júla 2015 spolu s Veľkou Britániou, Nemeckom, Ruskom, Francúzskom, Čínou a USA. 
     
    Na základe JCPOA sa zrušili sankcie uvalené na Irán zo strany OSN, EÚ aj USA. Výmenou za to mal Teherán obmedziť svoj jadrový program, ale to sa podľa Trumpa nestalo. Dohoda mala byť platná do roku 2025. Niektoré jej klauzuly vrátane sprísnených kontrol jadrových zariadení medzinárodnými pozorovateľmi by však mali byť platné až do roku 2040.

    Mimoriadne chybný krok

    Donald Trump tvrdí, že opatrenia zakotvené v dohode umožnili Iránu pokračovať v jeho jadrových aktivitách, pre ktoré Západ podozrieva islamskú republiku z vytvorenia jadrovej bomby. Inšpektori medzinárodných inštitúcií však mali podľa dohody neobmedzený prístup do jadrových zariadení po celej krajine a aj pozorovatelia OSN spolu s americkým rezortom zahraničných vecí konštatovali, že Irán dohodu dodržiava. 
     
    Na Trumpovo rozhodnutie odstúpiť od jadrovej zmluvy s Iránom reagoval bývalý šéf Bieleho domu Barack Obama. Podľa exprezidenta je krok jeho nástupcu mimoriadne chybný. 
     
    „Odstúpením od JCPOA sa otáčame chrbtom k najbližším spojencom Ameriky aj k dohode, ktorú vyrokovali naši poprední diplomati, vedci a spravodajskí profesionáli. V demokracii budú vždy existovať zmeny v politike aj prioritách pri zmene administratív, ale neustále opovrhovanie dohodami, ktorých je naša krajina súčasťou, podkopáva americkú kredibilitu a dostáva nás do sporu s významnými mocnosťami sveta,“ napísal Obama v reakcii, ktorú zverejnil aj na Facebooku. 
     
    Bývalý prezident USA v reakcii ďalej dodáva, že záväzok Iránu nikdy nemať jadrové zbrane, ktorý je zakotvený v dohode, je permanentný, aj keď obmedzenia a kontroly sa majú po rokoch zmierniť, ako sme uviedli. 

    Merkelová, Macron a Mayová ľutujú a obávajú sa

    Poľutovanie nad rozhodnutím Donalda Trumpa odstúpiť od jadrovej dohody s Iránom vyjadril v mene Francúzska, Británie a Nemecka francúzsky prezident Emmanuel Macron. Varoval, že v stávke sú teraz aj celosvetové dohody o nešírení jadrových zbraní. 
     
    Po Macronovi sa v spoločnom stanovisku vyjadrili aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a britská premiérka Theresa Mayová. Obe vzali Trumpovo rozhodnutie na vedomie „s ľútosťou a obavami“. Líderky zdôraznili, že záväzok ich krajín v dohode s Iránom stále trvá a pripomenuli, že dokument jednomyseľne schválila Bezpečnostná rada OSN (rezolúcia 2231). 
     
    Trojica európskych lídrov zhodne vyzvala USA, aby „urobili všetko pre zachovanie prínosov nešírenia jadrových zbraní“. 

    Reakcia zo Slovenska

    K rozhodnutiu Donalda Trump sa vyjadril aj analytik a vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár, ktorý zbiera podpisy pod svoju kandidatúru na prezidenta. Chmelár pripomína, že Trump oznámil odstúpenie od dohody s Iránom 8. mája, teda v deň, keď si celý svet pripomína výročie konca druhej svetovej vojny. 
     
    „Len v Trumpovej hlave mohol vzniknúť nápad oznámiť odstúpenie od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom na výročie ukončenia druhej svetovej vojny. Sotva sa podarilo zažehnať konflikt na Kórejskom polostrove, už nás Spojené štáty vťahujú do novej konfrontácie. Táto upadajúca veľmoc jednoducho nevie dať svetu pokoj a kope okolo seba ako zdochýnajúci kôň,“ píše Chmelár.
     
    USA dnes už podľa analytika nie sú svetovým lídrom hodným nasledovania. „Nešíria mier, demokraciu a stabilitu, ale vojnu, strach a rozvrat. Ak máme takýchto spojencov, nepotrebujeme ani nepriateľov,“ dodáva Chmelár v závere
     
    V podobnom duchu ako Chmelár, aj keď miernejšie sa vyjadril exminister vnútra a vysokoškolský pedagóg Vladimír Palko. Podľa neho niet pochýb, že Irán dohodu dodržiaval.
     
    „Odstúpenie USA od zmluvy znamená, že USA si rozväzujú ruky k ďalšiemu zhoršeniu beztak zlých vzťahov s Iránom. Toto nie je dobré, to, veru, nie je. Nedobrý Trumpov krok,“ myslí si Palko. 
     

    Vojna je ich náboženstvom

    Oveľa drsnejšiu formu kritiky zvolil v tomto prípade poslanec Smeru Ľuboš Blaha, podľa ktorého Spojené štáty „opäť celému svetu ukázali svoju nekonečnú aroganciu“, keď jednostranne vypovedali jadrovú dohodu s Iránom.
     
    „Európa dostala od USA facku pri vojne v Iraku, pri Parížskej dohode, teraz pri Iráne atď. A Európa zakaždým skloní hlávku a pýta si ďalšie facky od agresívnych Američanov. Vojensko-priemyselný komplex USA potrebuje ďalšiu vojnu a za asistencie mäsiarov zo Saudskej Arábie a Izraela sa snaží eskalovať konflikt s Iránom. Vojna je ich náboženstvom, nemajú iné hodnoty, len silu, aroganciu, nenávisť a zlobu. Nerešpektujú iné kultúry, nerešpektujú iné názory, nerešpektujú nič. A v Európe sa nenájde nikto, kto by konečne pomenoval vojnových štváčov, ktorí nedokážu rešpektovať medzinárodné dohody ani medzinárodné právo. Už stačilo!“ rozohnil sa Blaha na svojom facebookovom profile. 
     
    Európa si musí podľa poslanca NR SR uvedomiť, že „ak chce vo svete udržať mier, potom musí hľadať strategické partnerstvo s Ruskom a Čínou a nie s USA“. Prípad Iránu Blaha považuje za  ďalší dôkaz, že USA podľa neho nechcú mier. „Nechcú diplomatické riešenia, nechcú spoluprácu a nechcú partnerstvo s Európou. Oni chcú jediné – ovládať celý svet,“ píše Blaha v závere a dodáva, že je proti rozhodnutiu Donalda Trumpa. 
     
    - Reklama -