Kardinál Duka sa hnevá na EÚ: S úžasom sledujem veľkolepý import z komunistickej Číny

    0
    Kardinál Dominik Duka (Autor: TASR)
    Nemecký mysliteľ Karol Marx je jedným z otcov komunistickej ideológie. Vedľa Vladimira Iljiča Lenina ho komunisti spomínali prakticky vždy, keď to len trochu bolo možné. Marxovi kritici pripomínajú, koľko ľudí zabili v mene jeho myšlienok. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker zdôrazňoval, že samotnému Marxovi nemožno pripísať desiatky miliónov mŕtvych, ktoré zavraždili Marxovi nasledovníci. Kardinál Dominik Duka však ponúkol trochu iný pohľad.
     
    Na Marxovu sochu prispela komunistická Čína a kardinál Duka len neveriacky krúti hlavou nad tým, že EÚ ako celok mlčí. „S úžasom sledujem veľkolepý import z komunistickej Číny, ktorá priťahuje skrutku dusiacu ľudskú a politickú slobodu. Ako to, že EÚ nereagovala a nezachováva embargo na čínsky tovar? Alebo v postmodernom poňatí je všetko možné? Na oslavách boli prítomní aj predstavitelia Európskej únie, čo malo dodať nielen lesk, ale aj punc významnosti a dôležitosti. To je podľa mňa úplne šokujúce.
     
    Hodnotiť celé dielo Karla Marxa a jeho vplyv na spoločnosť si vyžaduje kompetentnosť v množstve odborov: v histórii, filozofii, sociológii, ekonomike, politológii, ale tiež aj v teológii. Rád by som na tomto mieste pripomenul článok exprezidenta profesora Klausa, ktorý túto udalosť a dielo nehodnotí len ako ekonóm a politik, ale aj ako človek, ktorý má osobné skúsenosti s marxizmom, s ktorým sa musel vyrovnať aj teoreticky ako celá naša generácia. Patrím nielen k tejto generácii, ale aj k státisícom tých, ktorých rodiny, detstvo, mladosť a zhruba dve tretiny života sú poznačené vládou marxistických ideí,“ napísal Duka v komentári uverejnenom na blogu iDnes.cz.

    Celý článok nájdete TU.

    Marx okrem iného hlásal, že náboženstvo je ópium ľudstva. Komunisti potom túto myšlienku rozviedli a povraždili, umučili alebo na mnoho rokov uväznili mnoho kňazov a rádových sestier. Na to však ľudia, ktorí chcú Marxovo učenie rehabilitovať, nepoukazujú. Podľa kardinála Duku nemajú zabúdať, že Marx má na svedomí devastáciu ducha. Už tým, že tak útočil na náboženstvo. Európska civilizácia pritom vyrastá z anticko-židovsko-kresťanských koreňov. Marxovo učenie pomohlo pokriviť pohľad na to, čo je to vlastne dobro.
     
    „Chcem poukázať na to, že popri neúspešných marxistických ekonomických modeloch musíme vidieť aj hlbšiu tragiku v devastácii človečenstva, v prístupe k pravde a dobru. Potom podobne, ako nám prekáža renesancia kultu Josifa V. Stalina, u ktorého nemôžeme poprieť aj zásluhu na porážke nacistického Nemecka, ale nemôžeme tiež nevidieť gulagy, teror, spoluzodpovednosť za vypuknutie 2. svetovej vojny a 50. roky, možno ťažko pochopiť tých, ktorí si uvedomujú rolu Stalina a zároveň opomínajú negatívnu úlohu, aj keď svetového významu, ktorú zohral Marx a jeho stúpenci,“ napísal Duka.
     
    - Reklama -