Na vojenskej prehliadke v Moskve pochodovalo 13-tisíc vojakov

    0
    Ruský minister obrany Sergej Šojgu salutuje počas vojenskej prehliadky. (Autor: TASR)

    Na prehliadke sa predstavilo 13.000 príslušníkov ozbrojených síl, 159 zbraňových systémov a 75 lietadiel, informovala agentúra TASS, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

    Mechanizovaná kolóna pozostávala z najmodernejších zbraňových systémov, bojových vozidiel tankovej podpory, viacúčelových robotických komplexov a protivzdušných systémov. Po prvý raz sa na prehliadke predstavili stíhacie lietadlá typu Su-57. Premiérovo boli do prehliadky zaradené i bezposádkové drony.

    Po prvý raz sa na tejto slávnostnej prehliadke zúčastnili oddiely vojenskej polície ruského ministerstva obrany, Vasilevského vojenskej akadémie v Smolensku, Nachimovovej námornej akadémie v Sevastopole, Saratovského vojenského inštitútu a Šolochovovej prezidentskej školy pre kadetov v Moskve.

    Podujatie sa tradične začalo s defilé zástav vrátane ruskej zástavy a historickej sovietskej zástavy, ktorá bola v máji 1945 vztýčená nad budovou Ríšskeho snemu v Berlíne

    S prejavom vystúpil ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa následne stretol s vojnovými veteránmi. Medzi pozvanými hosťami boli izraelský premiér Benjamin Netanjahu či srbský prezident Aleksandar Vučič.

    - Reklama -