Nebudujeme liberálnu, ale kresťanskú demokraciu. Tá ubráni tradičný model rodiny, povedal Orbán. A mal odkaz aj pre Slovensko

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Podľa agentúry MTI ministerský predseda pripomenul, že Maďarsko dosiahlo úspechy aj vďaka tomu, že otvorene hlásalo koniec etapy liberálnej demokracie.

    “Liberálna demokracia nebola schopná ochrániť dôstojnosť, slobodu a bezpečnosť ľudí, ale ani zachovať kresťanskú kultúru. Namiesto liberálnej demokracie staviame modernú kresťanskú demokraciu 21. storočia, ktorá ubráni rovnocennosť muža a ženy, tradičný model rodiny, brzdí antisemitizmus, chráni našu kresťanskú kultúru a poskytne šancu pre zachovanie a rozvoj maďarského národa,” povedal Orbán.

    Premiér deklaroval odhodlanie svojej krajiny zostať v systéme západného spojenectva. “Chceme silnú Európu, mier a vzájomne výhodné dohody. Potrebujeme Európsku úniu a aj Únia potrebuje nás. Sme pripravení iniciovať potrebné zmeny, podporíme zväzok slobodných národov, a nie Spojené štáty európske,” podčiarkol premiér.

    Migrácia podľa jeho slov povedie k rozpadu národných štátov. Varoval pred takto vznikajúcou jedinou otvorenou spoločnosťou a opakovane odmietol prisťahovalecké kvóty, pričom potvrdil odhodlanie chrániť hranice.

    Orbán zdôraznil, že jeho vláda sa bude snažiť v krajine dosiahnuť demografický obrat, dobuduje diaľnice až k štátnym hraniciam, zmodernizuje železnice a posilní armádu.

    “Susedné krajiny chcem presvedčiť o tom, že spoločne môžeme dosiahnuť, že v Karpatskom oblúku môžeme vybudovať najbezpečnejšiu krajinu Európy, najrýchlejšie sa rozvíjajúci jednotný hospodársky, obchodný a dopravný región,” povedal znovuzvolený predseda maďarskej vlády.

    - Reklama -