Povstal a bojoval proti Američanom. Dnes vedie v irackých voľbách

    0
    Stúpenci vplyvného irackého šiitského duchovného Muktadu as-Sadra (Autor: SITA)

    Prvé výsledky zverejnené v nedeľu dopoludnia favorizovali šiitského premiéra Hajdara Abádího. Po zrátaní hlasov z 10 z celkového počtu 19 provincií, vrátane najväčších miest Bagdad a Basra, sa však na prvé miesto dostala aliancia vedená duchovným as-Sadrom, píše agentúra AP. As-Sadr počas americkej okupácie Iraku pritom viedol ozbrojené povstanie proti americkým vojskám.

    Na druhom mieste figuruje aliancia kandidátov s úzkymi väzbami na Irán a vplyvné šiitské polovojenské skupiny, ktoré výrazne prispeli k porážke sunnitskej extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku. Na čele tejto volebnej aliancie stojí veliteľ šiitských milícií Badr, exminister dopravy Hádí Amírí.  

    Premiér Hajdar Abádí sa podľa čiastkových výsledkov prepadol až na tretie miesto, keďže dosiahol slabé výsledky vo väčšinovo šiitských provinciách, ktoré mali byť základom jeho podpory.

    Voľby boli poznačené rekordne nízkou volebnou účasťou – 44,5% v porovnaní s účasťou v roku 2014, ktorá dosiahla takmer 60%. Nízka volebná účasť sa čiastočne pripisuje problémom s novým elektronickým volebným systémom v Iraku.

    Sobotňajšie voľby boli prvé od porážky IS, ktorú vláda ohlásila vlani v decembri, a zároveň štvrté od invázie pod vedením Spojených štátov z roku 2003.

    Konečné výsledky spolu s rozdelením miest v parlamente sa očakávajú v najbližších dňoch.

    Autor: TASR, ste

    - Reklama -