Šéf britskej MI5: Islamský štát je pre Európu stále hrozbou

    0
    Andrew Parker (Autor: TASR)

    Vo svojom prejave na bezpečnostnej konferencii v Berlíne šéf MI5 podľa spravodajskej stanice BBC tiež povedal, že od vlaňajšieho teroristického útoku na Westminsterskom moste sa v Británii podarilo odvrátiť dovedna 12 útokov. Parker varoval, že hrozba zo strany IS napriek stratám pretrváva a celkové porazenie tohto “hnutia” bude treba vyvinúť v nasledovných rokoch trvalé medzinárodné úsilie. 

    Šéf MI5 zároveň vo svojom prejave, ktorý bol jeho prvým vystúpením mimo územia Británie, odsúdil Moskvu v súvislosti s “bezohľadným” útokom otravnou látkou novičok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, ku ktorému došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury. Rusko v tejto kauze obvinil z “flagrantného porušovania medzinárodného práva”. 

    Ruskú vládu Parker podľa stanice Sky News označil tiež za “hlavného protagonistu” úsilia o oslabenie európskych demokracií prostredníctvom “škodlivých aktivít”, akými sú dezinformačné kampane. Pre ne podľa neho Moskve hrozí, že sa stane ešte izolovanejšou.

    V súvislosti s nadchádzajúcim brexitom zdôraznil šéf MI5 nevyhnutnosť spolupráce Británie s európskymi partnermi v boji proti hrozbám či už zo strany Ruska, alebo IS. 

    - Reklama -