Zastavenie vyšetrovania kauzy CT je absurdné, bol to trestný čin, hovorí Suchánek

    0
    Alan Suchánek, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    “Keď sa zastaví trestné stíhanie biznisu, ktorý je o milión eur predražený, akú dôveru môžu mať občania voči štátu? Tu nemohli použiť formulku, že sa skutok nestal. Priznali, že síce sa stal, ale nebol trestným činom,” povedal Suchánek.

    Tvrdí, že vysúťažené CT v roku 2014 bolo o milión eur drahšie, ako prístroj vysúťažený ešte v roku 2012. “Tento nákup z roku 2012 zrušili a o dva roky kúpili prístroj rovnako výkonný, ale o milión eur drahší. Popreli tak samých seba, lebo tvrdili, že vysúťažené CT z roku 2012 bolo drahé. Vyšetrovala to NAKA a bola vypracovaná aj obžaloba. Bola však zastavená. Ako môžu ľudia veriť inštitúciám tohto štátu?” pýtal sa opozičný poslanec.

    Suchánek uviedol, že keď sa pracovníci nemocnice, medzi ktorými bol aj on, dozvedeli, že do dozornej rady bola nominovaná vtedajšia podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) a do správnej rady boli delegovaní ľudia so stykmi, verili, že pomôžu nemocnici. “Žiaľ, neprišli preto, aby robili v prospech nemocnice, ale v prospech seba. Boli jednoznačne naplnené znaky trestného činu,” dodal.

    Denník N tento týždeň informoval, že trenčianska krajská prokuratúra zastavila vyšetrovanie nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Potvrdil to hovorca prokuratúry Marián Sipavý. Skutok podľa prokuratúry nie je trestným činom.

    V prípade najprv polícia obvinila deväť osôb. Prokuratúra však uznesenie o obvinení vždy zrušila. To sa naposledy stalo aj tento rok v januári, keď Generálna prokuratúra SR povedala, že preskúma rozhodnutie krajskej prokuratúry. Výsledkom tohto skúmania je, že vyšetrovanie je už úplne zastavené.

    - Reklama -