Nemecká spravodajská služba získala vzorky novička od ruského vedca už pred 20 rokmi

    0
    Budova novej centrály Nemeckej spravodajskej služby (BND) v Berlíne. (Autor: TASR)

    Informácie, ktoré spoločnými silami získali viaceré nemecké printové i elektronické médiá, naznačujú, že sa istý ruský vedec ponúkol v 90. rokoch minulého storočia nemeckej zahraničnej rozviedke ako informant a neskôr spoločne s manželkou prepašoval do spolkovej republiky vzorku novička.

    Tajná operácia bola veľkým úspechom pre BND. Detaily o utajených vojenských aktivitách ruskej strany boli vtedy mimoriadne cenené u tajných služieb západných štátov. Zisk vzorky tajnej bojovej látky patril určite medzi ne.

    Keď vtedajší nemecký spolkový kancelár Helmut Kohl rozhodol po prvej analýze novička – ktorá za mimoriadnych bezpečnostných opatrení prebehla v istom laboratóriu vo Švédsku – podeliť sa o poznatky o mimoriadne nebezpečnej chemikálii so spojencami, najneskôr odvtedy, zrejme od druhej polovice 90. rokov, disponovali informáciami o zložení a vzorkou novička popri Nemecku aj USA, Británia, Francúzsko, Holandsko a Kanada. 

    Možno, že ho v menších množstvách aj vyrábali a skúmali možnosti ochrany pred ním v prípade eventuálnej konfrontácie s Ruskom, vyplýva z informácií, ktoré prinieslo internetové vydanie spravodajského týždenníka Der Spiegel.

    O chúlostivosti vtedajšej prísne utajenej a z právneho hľadiska kontroverznej operácie, o ktorej popri niekoľkých spolupracovníkoch BND vedel iba spolkový kancelár a niektorí vysokopostavení úradníci Úradu spolkového kancelára v Berlíne, svedčí fakt, že tak BND, ako aj spomínaný úrad odmietli akýmkoľvek spôsobom zverejnené informácie komentovať. 

    - Reklama -