Priaznivci Andreja Kisku, nezúfajte, chlácholia české noviny. A oslavujú „ľudský príbeh“ porušujúci zvyky mocných

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    „Nielen v strednej Európe je Andrej Kiska pozoruhodným úkazom. Miliardárov mieriacich do najvyšších poschodí politiky je vo svete habadej. Medzi nimi je tatranský podnikateľ skôr len chudobným príbuzným. Na svoju podporu nezaložil politickú stranu ani sa k žiadnej nepridal. Zostal solitérom bez ambície ovládať politiku viac, než mu umožňujú obmedzené právomoci hlavy štátu. Zvyky mocných teraz porušil Kiska znovu. Ťažko vydobytú pozíciu hlavy štátu – najpopulárnejšieho a najdôveryhodnejšieho slovenského politika – sa rozhodol bez boja opustiť a dokončiť mandát bez toho, aby sa usiloval o jeho predĺženie,“ skonštatoval Gabaľ.

    A okrem iného si všimol aj to, akým spôsobom chýbalo oficiálne pôsobenie prvej dámy, ktorá sa venuje výchove detí na severovýchode Slovenska. „Pani Kiskovú navyše zasiahla smrť milovaného brata. A manžel, ako poznamenal vo svojom vyhlásení, musel uznať, že len máločo je dôležitejšie, než tráviť čas so svojimi blízkymi, kým je to možné,“ napísal Gabaľ.

    Andrej Kiska je podľa neho muž s príbehom. „Na začiatku jeho podnikania nestálo veľké rodinné imanie a už vôbec nie tajomní investori. Po úvodných podnikateľských neúspechoch začal v historicky vhodnej chvíli ponúkať pôžičky na spotrebnú elektroniku dodávanú priamo od výrobcu. Po desiatich rokoch už bohatý Kiska prenechal vedenie firiem spolumajiteľom a svoje zárobky začal vkladať do charity na pomoc chudobným a rodinám onkologických pacientov. Najprv len na Slovensku, potom aj v Česku. Tento príbeh, kombinovaný s ľudsky zrozumiteľným vyjadrovaním vzdialeným newspeaku novodobých partajných aparátnikov, ho vyniesol do kresla hlavy štátu,“ poznamenal mediálny analytik.

    „Päťdesiatpäťročnému prezidentovi zostáva trinásť mesiacov mandátu a ani potom, ako naznačil, len tak neopustí dôveru, ktorú doteraz požíva. Na premýšľanie, ako s ňou naložiť, má času dosť,“ dodal na záver Gabaľ.

    - Reklama -