Vždy, keď existovala židovská štátnosť, bolo hlavné mesto v Jeruzaleme, vyhlásil izraelský minister

    0
    Veľvyslanectvo Spojených štátov sa 14, mája 2018 oficiálne presunulo z Tel Avivu do Jeruzalema. (Autor: TASR)

    Elkin zastáva názor, že práve presťahovanie veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema zvyšuje šance na mierové riešenie, pretože “prinúti Palestínu pochopiť, že Izrael sa nevzdá svojho práva na Jeruzalem.”

    Pokiaľ ide o kritiku na margo presťahovania veľvyslanectva USA a uznania Jeruzalema za hlavné mesto Izraela, Elkin pripomenul, že neexistuje žiaden štát, ktorému by medzinárodné spoločenstvo nepriznalo právo vybrať si a určiť svoje hlavné mesto. Izrael by preto podľa Elkina nemal byť výnimkou.

    Neúprimná kritika

    Súčasne upozornil, že námietky krajín, ktoré kritizujú vyhlásenie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela, sú “neúprimné”, pretože ich lídri súhlasia so zaužívanou praxou a ich oficiálne schôdzky s izraelskými štátnikmi sa konajú v Jeruzaleme, kde sa odohráva aj hlavná časť práce zahraničných diplomatov. 

    “Fakticky všetci chápu, že hlavným mestom Izraela je Jeruzalem a pracujú vychádzajúc z tohto faktu. A to, že sa (do Jeruzalema) nesťahujú veľvyslanectvá, to je obyčajný anachronizmus,” dodal Elkin.

    Izraelský minister okrem toho upozornil, že Jeruzalem bol hlavným mestom židovského štátu ešte v biblických časoch. “Vždy, keď existovala židovská štátnosť, bolo hlavné mesto v Jeruzaleme,” zdôraznil Elkin.

    Nepokoje v Gaze nesúvisia so sťahovaním ambasády USA do Jeruzalema 

    Zároveň vylúčil súvislosť medzi sťahovaním americkej ambasády a nepokojmi v palestínskom pásme Gazy, ktoré si len v pondelok vyžiadali 60 obetí na životoch a stovky zranených. Podľa Elkina zodpovednosť za tieto obete nesie palestínske islamistické hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy.

    Upozornil tiež, že nepokoje na hraniciach pásma Gazy a Izraela trvajú už vyše mesiaca a začali sa kvôli interným problémom, keď palestínsky prezident Mahmúd Abbás výrazne obmedzil financovanie pre Gazu. V dôsledku tohto kroku sa Hamas ocitol v izolácii, začali sa nepokoje v pohraničí a objavili sa pokusy narušiť hranicu Izraela, dodal Elkin. 

    “To, čo sa stalo v pondelok (14. mája, keď USA oficiálne otvorili svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme), je len dodatok k udalostiam, ktoré sa tam (v pásme Gazy) odohrávajú už takmer každý deň a vo veľkých vlnách každý piatok,” poznamenal Elkin, podľa ktorého palestínske nepokoje súvisia skôr s postojom Hamasu neuznávajúceho právo Izraela na existenciu. 

    Izraelský minister uviedol, že žiaden štát sveta by “nedovolil ozbrojenému davu, aby narušil jeho hranice”. Upozornil tiež, že nemenovaný predstaviteľ Hamasu sa pred niekoľkými dňami “preriekol, že 40 spomedzi palestínskych obetí, boli aktivisti” Hamasu. Podľa Elkina toto vyhlásenie je dôkazom, že nepokoje boli zinscenované. Ide aj o dôkaz “cynizmu vedenia (Hamasu), ktoré zneužilo ľudí, aby prilákalo pozornosť medzinárodného spoločenstva a ukončilo svoju izoláciu”.  

    - Reklama -