Zákon ĽSNS o potratoch by mal podporiť každý humánne zmýšľajúci človek. KDH sa nemôže uberať liberálnejším smerom, komentuje Jozef Mikloško

0
Jozef Mikloško (Autor: TASR)

Na nedávnom 27. sneme KDH (17. marca 2018) som sa prihlásil do diskusie k prejavu predsedu KDH Alojza Hlinu k súčasnej politickej situácii nechtiac prvý. Ocenil som jeho doterajšiu prácu, zdôraznil, že sedem morových rán – štiepení KDH stačilo a privítal som demokratickú súťaž na predsedu.

Na sneme predsedu demokraticky zvolili, nespochybňujme ho, jeho konkurent (Richard Vašečka – pozn. PL.sk) nemal chcieť všetko alebo nič. Aj v politike treba byť trpezlivý. Teším sa, že KDH dnes nie je v oku cyklónu, ktorý zúri nad Slovenskom, ničí atmosféru a vzťahy. Som rád, že „slušná“ majdanizácia Slovenska nevyšla.

Zásadné otázky na vedenie KDH

Na Rade KDH (14. apríla 2018) som vo svojom príspevku zopakoval niektoré otázky na vedenie KDH, ktoré za dva roky vydalo veľa energie pre návrat do vysokej politiky, ale:

1. Aj keď sa vedenie úplne zmenilo, okresy a kluby zostávajú až na malé výnimky rovnaké. Zásada trikrát a dosť by mala platiť nielen pre poslancov NR SR a EP.

2. V minulosti boli výberovým konaním schválení experti KDH, ktorí po zmene vedenia skončili činnosť. Keby sme mali ísť zajtra do vlády, na ktoré posty máme odborníkov? K tieňovej vláde, ktorá by s tímom odborníkov sledovala všetky rezorty, sa KDH ešte nikdy neodhodlalo.

3. Konzílium KDH, ktoré podľa štatútu tvoria expolitici, najmä seniori – bývalí členovia vlád, štátni tajomníci, poslanci a ďalší vysokí funkcionári (zhruba 200 ľudí), nevykonáva za posledné roky žiadnu činnosť. Ich analýzy by sa KDH zišli. Konzílium nemá predsedu, ktorý má byť aj členom predsedníctva KDH (PKDH).

4. Na Slovensku žije asi 1,3 milióna seniorov nad 60 rokov. Sú našou hlavnou voličskou skupinou, aj keď im KDH nevenuje patričnú pozornosť. V Združení kresťanských seniorov Slovenska, našej druhej najväčšej seniorskej organizácii, ktorá podporuje KDH, sa napriek rôznym výzvam na kluby KDH kluby seniorov nezakladajú.

5. Na Sneme KDH ôsmim zväzom pozastavili licenciu pre slabú činnosť, v KDH sú už iba dva zväzy. Sľúbilo sa, že ak zväzy obnovia svoju činnosť, licencia sa im vráti. Exemplárne to urobilo Združenie kresťanských podnikateľov a manažérov SR,  aj keď licenciu ešte nedostali. 

6. KDH si nemôže dovoliť ďalšie, ôsme odštiepenie najmä starších členov. Za nimi stoja ich rodiny, kluby, často aj okresy. Frakcie v strane sú v demokracii bežné.

7. Turbulentnosť posledných mesiacov bola na Slovensku veľká. Dosiahol sa aj náš cieľ, pád Fica a Kaliňáka a rekonštrukcia vlády. Snahy o rýchle predčasné voľby sú však nereálne, s veľkou pravdepodobnosťou by nič nevyriešili, azda iba nástup liberálne orientovanej úradníckej vlády. Propagovať k tomu referendum je naivné.

8. Zvolené PKDH zostalo až na nového mladého muža staronové. Pri predstavovaní jeho členov sme sa dozvedeli o ich zameraní. Pripomenul som, že mnohé oblasti, napr. kultúra, cirkvi, sociálne záležitosti, šport, seniori, vnútro, armáda, atď. zostávajú nepokrytými a že členovia PKDH by mali aktívnejšie vo svojich kompetenciách vystupovať.   

9. Rade KDH som preto navrhol uznesenie, aby sa v spolupráci s konzíliom vymenovali odborné poradné komisie za účelom aktualizácie programu, sledovania jednotlivých oblastí a prípravy budúcich politických priorít. Za návrh hlasovalo iba 21 členov rady.

10. Často zdôrazňujem dôležitosť zahraničnej orientácie KDH. Za najdôležitejšie pokladám zachovanie mieru, pričom Slovensko ako malý štát nemôže byť iba na jednej strane, a druhú pokladá za nepriateľa. Tento postoj hrozí zaťažovaním štátneho rozpočtu výdavkami na zbrojenie a zatiahnutím do avantúr,  ktoré sa nás netýkajú. Svet nie je čierno-biely, treba objektívne posudzovať aj  krajiny a politikov, ktorých USA, EÚ alebo majitelia našich médií nemajú radi.

11. Zahraničná politika KDH by sa mala viac orientovať na CSU ako na CDU, ktorá sa od kresťanských princípov vzdialila. Viac by sme mali komunikovať s rakúskym ÖVP, sú nám blízki. Zahraničná komisia KDH, ktorá v minulosti fungovala, by sa mala venovať aj príprave a vyhľadávaniu budúcich diplomatov z členov KDH, ľudí, ktorí majú hlboké historické, politologické a rečové znalosti.

12. Mlčať nemožno ani k mnohým udalostiam, ktoré médiá protichodne vysvetľujú: vypovedanie 100 diplomatov z krajín EÚ na základe pravdepodobného a nedokázaného otrávenia Skripaľa, nevyjasnené použitie „plynu“ v Sýrii s následné útoky na túto krajinu, snahy o ratifikáciu Istanbulského dohovoru a s nimi spojené útoky na kňaza Mariána Kuffu, iba kriticky komentované udalosti v Česku, Poľsku a Maďarsku či prijímanie kvót nepreverených migrantov. 

13. Pápež František kritizuje systém, v popredí ktorého je len zisk, a nie človek. KDH by sa malo preto viac orientovať a zavádzať do praxe sociálne učenie cirkvi.

Navrhovať za primátorku Bratislavy sympatickú, ale neznámu osobu je kontraproduktívne

Na tieto a aj ďalšie otázky treba hľadať odpovede. Situácia sa v politike rýchlo mení, čo platilo včera, dnes už neplatí. Politika je vyhľadávanie spojencov a otázka aj kompromisov. Ku komunálnym voľbám však treba hľadať nevestu opatrne. V mnohých obciach by KDH mohlo ísť aj samotné, najmä tam, kde máme dostatočne známeho   kandidáta. Tamojšie kluby KDH by mali presvedčiť „nezávislých“, aby sa vrátili do KDH alebo kandidovali s podporou KDH. Treba mať viac žien v politike, ale navrhovať za primátorku Bratislavy sympatickú, ale neznámu osobu je kontraproduktívne. Aj výber dávno pred termínom našich dvoch kandidátov na prezidenta SR je taký.

KDH sa začína uberať liberálnejším smerom

V posledných dňoch sa zasa strhla veľká diskusia na tému potraty. Predseda A. Hlina v denníku Sme vraj vyhlásil, že KDH sa začína uberať liberálnejším smerom, že v bioetických otázkach je za udržanie súčasného stavu, že keď „stále hovoríte iba o nich, váš potenciál vo voľbách bude maximálne dve percentá“. Údajne tiež vyjadril obavu, že tlačením na zákazy potratov by KDH mohla stratiť voličov a argumentoval predvolebným zákonom proti potratom z roku 2015: „Nik túto tému nepoškodil viac ako traja mušketieri Kuffa, Jozef Mikloško a Kvasnička, keď predložili ten nešťastný zákon.” 

Som presvedčený, že značka KDH sa nemôže uberať liberálnejším smerom, takých je u nás dosť. Podotýkam, že tie dva „nešťastné“ zákony neboli iba o potratoch a umelom oplodnení. Týkali sa mnohých otázok ochrany života a nových bioetických tém v zhode s encyklikou Jána Pavla II. Evanjelium života.

Okrem potratov, eutanázie a umelého oplodnenia sa týkali aj asistovanej reprodukcie, generovania embryí vo veľkom, ich zmrazovania a likvidácie, overovania medicínskych poznatkov a liečiv na nenarodených deťoch, prenosu nenarodeného dieťaťa, genetickej diagnostiky, prenatálnych vyšetrení ohrozujúcich život nenarodených, eugenických praktík selekcie embryí, náhradného materstva, využívania ľudského tela, tela nenarodených a ich častí na zisk, klonovania človeka a nenarodených, výskum na živých nenarodených, génovej terapie, spájania ľudských a zvieracích prvkov, využívanie embryonálnych kmeňových buniek a iných častí nenarodených. Išlo o mnohé nebezpečné metódy, ktoré sa dnes vo „výskume“ a biznise objavujú. Zákon zakazoval aj obchodovanie s ľuďmi a nenarodenými, detskú prostitúciu, nezákonné adopcie, nútené sobáše, odoberanie orgánov.

Keď iné metódy liečenia zlyhávajú, treba spoločnosť liečiť šokom. Zákony vychádzali z logiky, že ak je oplodnené ľudské embryo ľudskou bytosťou, potom za jeho zničenie platí Trestný zákonník. Nikomu neprekážali témy liberálov o eutanázii, legalizácii drog, potratoch, adopcii detí komunitou LGBTI či rozvodov u notára?

Ochrana života je beh na dlhé trate

Ochrana života od počatia po prirodzenú smrť je beh na dlhé trate. Sú za tým masové pochody za život, ich manifesty, miliónové referendum, pamätníky nenarodeným, Sviečky za nenarodených (1. 11.) či Dni počatého života (25. 3.), ktoré zostali bez dôsledkov. Na Slovensku sa doteraz nemohlo narodiť 1,36 milióna detí. Môj blog na túto tému prečítalo 43-tisíc ľudí, z ktorých sa páčil asi ôsmim tisícom.

Redaktor Postoja Jaroslav Daniška a exminister Vladimír Palko si vo svojich článkoch všimli druhú stranu mince a postavili sa na stranu navrhovateľov zákonov. Dotkli sa tém hodných diskusie, na ktoré parlament v rokoch 2012 – 2018 nenašiel odvahu. Napriek kritike, “proliferi” KDH sa vo voľbách 2016 vysoko prekrúžkovali, dnes sú dvaja z nich – R. Ocílková a E. Grey v PKDH. 

Potraty sú vážnym previnením. Nemusíte, ale môžete o nich hovoriť päťkrát denne, aj keď to, že ráno vyjde slnko, netreba vždy večer predpovedať.

Ak ĽSNS práve predkladá reštriktívny návrh zákona o potratoch, každý humánne zmýšľajúci človek by ho mal podporiť. Zákon je v zhode s prieskumom verejnej mienky, podľa ktorej 11 % občanov si myslí, že  potraty by nemali nikdy byť povolené,  59 % občanov Slovenska má názor, že by mali byť povolené len vo veľmi vážnych prípadoch a iba 25 % občanov je presvedčených, že potraty by mali byť vždy povolené.

Ak hocikto mne nesympatický predloží dobrý návrh, vždy ho podporím a pochválim. Kresťanskí politici OĽaNO teraz darmo vyskakujú ani oni v tomto smere nič neurobili. Súčasné naše zákonodarstvo je v rozpore s Ústavou SR, v ktorej stojí, že: „Ľudský život je hodný ochrany pred narodením.“

Autor: Jozef Mikloško

- Reklama -