Nemám najmenší záujem vedieť, čo má investigatívna novinárka v telefóne, tvrdí premiér

    0
    Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    “Nechcite odo mňa, aby ja som bol sudca medzi tým, čo je priorita – vyšetriť vraždu novinára, alebo taká ochrana novinára, ktorá má možnosť dokonca ani len nedotknúť sa mobilného telefónu novinárky, aj keby to mohlo ozrejmiť vraždu,” povedal Pellegrini.

    Doplnil, že samotné vyšetrovanie komentovať nechce a nemôže. “Ja ako predseda vlády nemám ani najmenší záujem vedieť, čo dotyčná pani (Holcová) v telefóne má alebo nemá,” skonštatoval Pellegrini.

    Podľa jeho slov nie je možné spochybňovať každé jedno rozhodnutie štátneho orgánu, ak nerozhodne spôsobom, ktorý sa páči určitej skupine ľudí. Dodal, že nad zákonnosťou vyšetrovania v tomto prípade dohliada špeciálny prokurátor.

    Meno policajného prezidenta sa očakáva v najbližších dňoch 

    Meno nového policajného prezidenta sa očakáva v najbližších dňoch. “Ministerka Denisa Saková (Smer-SD) má voľnú ruku. Ten post je v jej zodpovednosti,” povedal Pellegrini.

    Dotkol sa aj zákona, ktorý upravuje nový spôsob ustanovenia policajného prezidenta do funkcie a momentálne sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. “Samotný tento proces ovplyvňuje aj ponuku na výkon funkcie dočasného policajného prezidenta. Niektorí by radšej počkali a uchádzali sa až v riadnom výberovom konaní,” vysvetlil Pellegrini.

    Dodal, že pre neho je dôležité, aby bol na miesto policajného prezidenta vymenovaný človek, ktorý nebude vzbudzovať akékoľvek pochybnosti, že by polícia mohla konať “nejakým spôsobom politicky motivovane alebo pod tlakom nejakých skupín alebo vzťahov”.

    Ak Matečná zlyhala, treba predložiť dôkazy 

    Priestor na nekalé praktiky v slovenskom poľnohospodárstve sa “vytesňuje” a v súčasnosti sa nemôžu stať mnohé veci, ktoré sa stávali v minulosti. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) by mala byť symbolom pozitívnych zmien v rezorte, povedal Pellegrini.

    “Neberiem názor generálnemu prokurátorovi. Musíme sa pozrieť, akého dáta sú tie mnohé spisy, ktoré preveruje prokurátor a kedy došlo k zneužitiu systému alebo nespravodlivému konaniu,” reagoval Pellegrini na slová generálneho prokurátora, ktorý vyhlásil, že nastavený systém v poľnohospodárstve je “chorý” a sú v ňom mechanizmy, ktoré malých farmárov “dusia” a ničia.

    Podľa premiéra mnohé veci, ktoré sa mohli diať v roku 2016, sa už vzhľadom na zmenu legislatívy a mnohé opatrenia už v 2018 stať nemôžu. “Generálne hovoriť, že systém je chorý a veci nefungujú, je príliš odvážne,” vyhlásil Pellegrini, podľa ktorého sa priestor na nekalé praktiky “vytesňuje”.

    “Myslím si, že zodpovednosť za roky minulé, konanie alebo nekonanie v jednotlivých kauzách, má každý jeden ústredný orgán štátnej správy, ktorý tu je, pretože v reťazci nie sú len Slovenský pozemkový fond a Pôdohospodárska platobná agentúra. Je tu aj polícia, prokuratúra, ktorá dozoruje policajtov, a ak videla, že nekonajú, mala konať už dávno. A potom tu máme súdy, ktoré častokrát nerešpektujú ani vyšetrovanie polície, ani prokurátorov,” myslí si premiér.

    Odmietol zhodnotiť podiel ministerky pôdohospodárstva Matečnej na diskutovaných problémoch v poľnohospodárstve a zdôraznil, že je nominantkou SNS, ktorá je za jej činnosť primárne zodpovedná. “Ak reálne zlyhala, treba predložiť dôkazy,” povedal predseda vlády, ktorý v konaní ministerky nezaznamenal veci spochybňujúce jej kompetenciu viesť rezort.

    “Pani ministerka by teraz mala byť symbolom zmien a pripraviť ďalšiu sadu vážnych opatrení, ktoré ukážu, že takéto konanie sa viac na Slovensku diať nebude,” uzavrel Pellegrini s tým, že jej úlohou je vylepšiť systém a zvrátiť tendencie, ktoré v ňom v minulosti boli.

    - Reklama -