V tejto krajine vraj týrajú moslimov. Bravčovým mäsom a alkoholom

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Zatiaľ čo európske krajiny garantujú všetky náboženské práva aj islamistom, v Číne si s niečím takým hlavu nelámu. Dvaja bývalí moslimskí väzni sa americkému denníku The Washington Post zverili so svojimi neblahými skúsenosťami z táborov, v ktorých podľa dostupných informácií skončilo od minuloročnej jari až milión moslimov. Všetci pochádzajú z nepokojnej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, kde sa rozmáha islamský terorizmus.

    Moslimovia zabíjajú Číňanov a tamojšie úrady na rozdiel od tých európskych neváhajú siahnuť po často drastických opatreniach. Prepustení moslimskí väzni sa sťažujú na fyzické aj psychické muky. Niektorých z nich napríklad nútili jesť bravčové mäso a piť alkohol, čo im pritom ich náboženstvo výslovne zakazuje. „Od rána do večera nás násilnou formou presviedčali, aby sme sa vzdali našej viery,“ uviedli Omir Bekali a Kayrat Samarkand.

    V rámci prevýchovy, nielen podľa výpovede dvoch spomínaných mužov, moslimov nútia vyslovovať sebakritiku a vyjadrovať úctu k vládnucej Komunistickej strane Číny. Napríklad kazašský moslim Bekali odmietal plniť príkazy dozorcov, a preto musel stáť pri stene päť hodín. O týždeň neskôr ho poslali na samotku, kde nedostal 24 hodín žiadne jedlo. Po dvadsiatich dňoch strávených v špeciálnom tábore chcel podľa svojich slov spáchať samovraždu.

    „Hlavne psychický nátlak je hrozný. Musíte kritizovať seba aj svoje náboženstvo. Do dnešných dní na to musím stále myslieť a večer nemôžem zaspať,“ cituje agentúra AP moslima, ktorý sa neubránil slzám. Oblasť Sin-ťiang sa z pohľadu čínskych úradov považuje za najrizikovejšiu v celej krajine. Ujguri v ostatných rokoch zavraždili stovky čínskych občanov a aktuálne ich považujú za najväčšiu hrozbu pre bezpečnosť v krajine.

    Americké ľudskoprávne organizácie označujú Ujgurskú autonómnu oblasť Sin-ťiang za jedno veľké väzenie a tvrdia, že nikde inde vo svete nie je žiadna etnická menšina väznená v takej miere. Nezriedka obvinených posielajú do prevýchovných táborov bez súdu. „Tých, ktorí kritizujú ostatných a plnia príkazy dozorcov, odmeňujú. Ostatných okrem psychického nátlaku bijú a trýznia nedostatkom jedla.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -