Mafia, o ktorej sa píše na Slovensku, má vraj v Nemecku hody

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    V ostatných mesiacoch nemecké médiá pravidelne informujú o narastajúcom vplyve prisťahovaleckých rodinných klanov z Blízkeho východu, ktoré predstavujú pre políciu tvrdý oriešok. Magazín Focus však pripomína, že nemenej nebezpečné sú aktivity sicílskej mafie Cosa Nostry či kalábrijskej ’NDranghety. Prvá menovaná ovláda podsvetie Kolína nad Rýnom už približne štvrťstoročie a jej vplyv stále rastie.

    Úrady v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko evidujú asi 120 mafiánov, ale v skutočnosti bude osôb, ktoré sa venujú organizovanému zločinu, oveľa viac. Ich kriminálnu činnosť sa darí objasniť len zriedka. Nielen v rodnom Taliansku, ale aj vo všetkých krajinách, kde talianska mafia pôsobí. Aktuálne však nemeckí a talianski vyšetrovatelia predsa len zaznamenali solídny úspech, keď sa im podarilo zatknúť 31 členov mafie v Taliansku a obávaného mafiána Antonina C. v Nemecku.

    Jeho spolupracovníkov vo veľkom počte zatkli už začiatkom tohto roka, ale jemu sa podarilo prekĺznuť do Kolína nad Rýnom. „Teraz ho však konečne dolapili a nemeckí vyšetrovatelia dosiahli aspoň čiastkový úspech v boji, ktorý inak pomerne jasne vyznieva v prospech sicílskej a kalábrijskej mafie. Mafiáni čelia obvineniu z vydierania, obchodovania so zbraňami a drogami, organizovania lúpeží, krádeží, podpaľačstva a ilegálneho používania zbraní,“ uvádza Focus.

    „Ako konštatuje ministerstvo vnútra Severného Porýnia-Vestfálska, členovia mafie vedú na území tejto spolkovej krajiny pomerne nenápadný život. Obvykle vlastnia reštauráciu či iný podnik tohto typu a nepútajú na seba žiadnu pozornosť. V skutočnosti však namiesto reštauračných služieb perú špinavé peniaze a pôsobia na poli zločinu. Vzhľadom na úzke rodinné väzby medzi zločincami je veľmi ťažké im dokazovať vinu.“

    Jedným z dôvodov, prečo sa talianski mafiáni sťahujú do Nemecka, sú oveľa miernejšie zákony. „Keď si niekto otvorí v Taliansku pizzeriu a nie je schopný doložiť, odkiaľ pochádza jeho kapitál, môže byť jeho podnik zhabaný,“ píše Focus s tým, že problémy s talianskou mafiou netrápia len Kolín nad Rýnom či Severné Porýnie-Vestfálsko. Jeden z význačných členov talianskej mafie nedávno poznamenal, že Nemecko je pre taliansku mafiu „krajinou, ktorá oplýva medom a mliekom“.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -