Vyhliadky na populistickú vládu v Taliansku vystrašili partnerov a investorov

    0
    Luigi Di Maio (Autor: TASR)

    Dve euroskeptické talianske strany Hnutie piatich hviezd a Liga Severu sa dohodli na vytvorení koalície. Každá z týchto a populistických strán pritom do vládneho programu pretláča často konkurenčné návrhy. Ich vládny plán naznačuje rast výdavkov, ktorý ešte viac zvýši dlhové zaťaženie Talianska. To je pritom po Grécku druhé najväčšie v eurozóne. Budúca vláda pritom poskytla len málo detailov o financovaní dlhu.

    Ale ekonómov, ostatné krajiny eurozóny a finančné trhy najviac znepokojuje euroskeptický postoj, ktorý obe strany zdieľajú. Aj napriek tomu, že zmiernili svoje pôvodné vyhlásenia a z vládneho programu vynechali niektoré požiadavky, napríklad na vytvorenie procedúr, ktoré krajinám umožnia opustiť eurozónu.

    Dlh Talianska je približne 132 % hrubého domáceho produktu (HDP) a rast jeho hospodárstva je slabý, výrazne zaostáva za ostatnými členmi eurozóny. To dlhodobo vyvoláva obavy politikov v Ríme z plnenia fiškálnych pravidiel EÚ. Podľa týchto pravidiel nesmie pritom deficit štátneho rozpočtu prekročiť 3 % HDP a štátny dlh 60 % HDP.

    Náklady Talianska na obsluhu dlhu stúpali a euro oslabovalo od minulého týždňa, keď obe strany odhalili pôvodný návrh vládneho programu. V utorok však výnosy z talianskych dlhopisov zmenili smer a zamierili nadol. Počas dopoludnia výnos z 10-ročných štátnych dlhopisov klesol o 0,9 % na 2,314 %.

    - Reklama -