Štefanec: Zločinecké skupiny si urobili z európskych dotácií súkromný biznis. Slovenskí farmári majú ísť svedčiť do Bruselu

    0
    Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (Autor: TASR)

    Štefanec sa rozhodol dať priestor na vyjadrenie slovenským farmárom priamo v Bruseli. Pozval piatich slovenských poľnohospodárov, ktorí sú podľa jeho slov obete podvodov s agrodotáciami, čelia prenasledovaniu a nečinnosti zo strany štátnych orgánov. K slovu sa dostanú v stredu poobede od 17.00 do 18.00 h miestneho času.

    Poslanec v rozhovore pre TASR uviedol, že cieľom tohto stretnutia je spoločné hľadanie riešenia, ktoré by na európskej úrovni zlepšilo dohľad nad využívaním eurodotácií do poľnohospodárstva a dodržiavaním zásad právneho štátu. Štefanec na túto akciu pozval aj tých europoslancov, ktorí v marci boli súčasťou osobitnej monitorovacej misie na Slovensku zriadenej po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

    “Skutoční farmári, ktorí poctivo zveľaďujú svoj región, či už na východnom Slovensku, alebo aj inde, sú tak vystavovaní bezpráviu, útokom na súkromné vlastníctvo, sú ohrozovaní na svojich poliach na zdraví a na životoch. A to sa deje len preto, lebo organizované zločinecké skupiny si urobili z európskych dotácií svoj súkromný biznis,” opísal situáciu poslanec. Dodal, že štát, ktorý má dohliadať na prideľovanie dotácií a na vymáhanie práva, je voči ich prosbám “hluchý a slepý”. 

    Europoslanec upozornil, že so žiadosťou vytvoriť medzinárodný vyšetrovací tím v súvislosti s podvodným zneužívaním agrodotácií sa už obrátil aj na generálneho prokurátora Slovenskej republiky. “Naším spoločným záujmom musí byť prešetrenie všetkých podozrení, nastolenie spravodlivosti a návrat dôvery občanov Slovenska vo fungovanie právneho štátu,” odkázal v závere.

    - Reklama -