PRIESKUM Až 60 percent Európanov podporuje myšlienku Únie. Slovensko je pod priemerom

    0
    Antonio Tajani (Autor: TASR)

    Predseda EP Antonio Tajani pri tejto príležitosti upozornil, že v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov sa budú v celej Európe konať diskusie s občanmi o budúcnosti Európy. “Európsky parlament je v centre diskusií o tom, akú Európu chceme. Od januára tohto roku sú lídri členských štátov EÚ pozývaní na verejné diskusie s europoslancami v rokovacej sále o ich víziách o budúcnosti Európy,” uviedol Tajani.

    Šéf europarlamentu spomenul aj výsledky najnovšieho prieskumu Eurobarometra s názvom “Demokracia v pohybe”, ktorý sa okrem iného zameral aj na podporu obyvateľstva pre myšlienku EÚ.

    Prvýkrát od roku 2007 si až 60 percent respondentov myslí, že členstvo v EÚ je pre ich krajinu dobrá vec; 67 percent sa domnieva, že členstvo v EÚ je pre ich krajinu prínosom, čo je najvyššia hodnota zaznamenaná od roku 1983.

    Prieskum sa zaoberá aj jednotlivými členskými krajinami a v prípade Slovenska naznačil, že v roku 2018 členstvo v EÚ považuje za dobrú vec 50 percent Slovákov, za zlú vec ho označilo deväť percent opýtaných a nerozhodných bolo 38 percent respondentov. Ten istý prieskum potvrdil, že 77 percent Slovákov považuje členstvo SR v EÚ za prínos, opačný názor má 17 percent opýtaných.     

    “Budúce európske voľby budú bezpochyby bitkou, a to nielen medzi tradičnými stranami pravice, ľavice a stredu, ale aj medzi tými, ktorí veria v prínos pokračujúcej spolupráce a integrácie na úrovni EÚ a tými, ktorí by chceli vrátiť späť to, čo sa nám podarilo dosiahnuť za posledných 70 rokov,” uviedol Tajani pred novinármi.

    - Reklama -