Zeman necúvne. Nepriateľ Izraela ministrom zahraničia nebude, zahrmelo z Pražského hradu

    Miloš Zeman (Autor: Hans Štembera)

    „Česká republika je úprimným priateľom Izraela. A preto sa nikdy nesmie stať členom vlády nepriateľ Izraela, ktorý svoju nenávisť vyjadril dokonca písomne,“ napísal tvrdo na sociálnej sieti hovorca českej hlavy štátu Jiří Ovčáček.

    Reagoval tak na Pocheho list určený členom sociálnej demokracie, v ktorom súčasný oranžový europoslanec rozoberá svoje názory na Izrael a ostro kritizuje súčasnú zahraničnú politiku českého štátu. Poche píše o „nekritickej podpore“ súčasného vedenia štátu Izrael, ktorá vraj samotným Izraelčanom nepomáha.

    „Je úplne v našom záujme, aby na území Izraela existoval demokratický štát vyznávajúci západné záujmy. Politika súčasnej vlády však vedie aj s pomocou Spojených štátov, a to najmä vzhľadom na presun amerického veľvyslanectva do Jeruzalema, k faktickému zostreniu izraelskej vojny na domácom fronte a k prehlbovaniu nepriateľstva voči Izraelu v moslimskom svete. Takáto politika nie je pre medzinárodnú stabilitu a bezpečnosť veľmi produktívna. Nekritická podpora politiky súčasného vedenia na čele s premiérom Netanjahuom zo strany niektorých krajín, medzi ktoré patrí aj Česká republika, tak paradoxne Izraelu veľmi nepomáha,“ napísal doslova Miroslav Poche.

     

     

    Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

    Jeho názor je tak v rozpore s dlhoročnou snahou prezidenta Českej republiky prehlbovať s Izraelom vzájomné priateľské vzťahy, nehovoriac o pláne na presun českej ambasády do Jeruzalema.

    Na kritiku Izraela je totiž prezident Zeman veľmi citlivý. A ak k tomu navyše pripočítame aj Pocheho článok o prijímaní migrantov, zostanú dvere Černínského paláca súčasnému členovi Európskeho parlamentu zatvorené.

    Hovorca Ovčáček sa v uplynulom týždni na jeho adresu kriticky vyjadril veľakrát a ako sám hovorí, vo svojich príspevkoch sa vždy drží názorového rámca prezidenta. Samotný Miloš Zeman vec komentoval minulý štvrtok po skončení návštevy severnej Moravy. Vtedy na otázku redaktorky ČT, či by akceptoval Miroslava Pocheho vo vláde, odpovedal jedným slovom: Nie.

    Následne v rozhovore pre server ParlamentníListy.cz prezident Zeman svoj odmietavý postoj odôvodnil už spomínanou témou migrácie. „Pán Poche je človek, ktorý výrazne vystupoval v prospech migračných kvót, a jeho zameranie by teda bolo v rozpore s oficiálnou zahraničnou politikou novej vlády,“ uviedol Zeman.

    „V máji 2015 napísal článok, ktorý bol veľmi ústretový voči migrantom, a obhajoval práve spomínané migračné kvóty,“ dodal prezident Českej republiky.

    Variant koaličnej vlády bez Miroslava Pocheho v utorok pripustil štatutárny podpredseda ČSSD Jiří Zimola. Podľa neho to rozhodne nie je tak, že by bol Poche jediným vhodným kandidátom strany na post ministra zahraničia.

    „Treba si povedať, či máme v sociálnej demokracii len jedného jediného možného kandidáta na ministra zahraničných vecí, a to pána Pocheho. Skutočne si myslím, že nemáme. Okrem neho môže prichádzať do úvahy aj veľa ďalších kvalitných kandidátov,“ konštatoval Jiří Zimola pre ParlamentníListy.cz.

    - Reklama -