Pčolinský: Ak niekto tvrdí, že, nie je dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti v agrorezorte, je politicky slepý

    0
    Peter Pčolinský (Autor: Sme rodina)

    “Zo stanoviska vlády k návrhu na odvolanie má človek dojem, že všetko je v poriadku, ministerstvo 'maká', všetko sa rieši a nič sa nedeje. Je radosť žiť v krajine, kde nemáme žiadne problémy,” povedal Pčolinský.

    Zároveň priznal, že ho zarazilo, ak predseda NR SR Andrej Danko (SNS) obviňuje opozíciu z neodbornosti. “Hnutie Sme rodina malo programovú konferenciu venovanú čisto rezortu pôdohospodárstva. Máme vytvorený široký odborný tím pre tento rezort. Sú to ľudia z praxe, ľudia, ktorí chodia prednášať na vysoké školy. Vieme teda ponúknuť odborníkov na lesy, vodu či pôdu,” uistil.

    Podľa Pčolinského sa preto nemožno tváriť, že všetko je v poriadku, ide len o individuálne zlyhania a systém je dobrý. “Ten asi dobrý nebude, ak ste mali v uliciach tisíce farmárov na traktoroch, ak vystupovali v Európskom parlamente. Pomaly každý deň čítame o nejakých kauzách, pochybenia Pôdohospodárskej platobnej agentúry, o talianskych a albánskych mafiách. Ak niekto tvrdí, že nie je dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti, je alebo chce byť politicky slepý,” odkázal opozičný poslanec s tým, že Matečná nemá žiadne riešenia, ako agrosektor naštartovať.

    Myslí, že SNS nebola pripravená na prevzatie tohto ministerstva. “Svedčí o tom aj fakt, že napriek tisíckam členov nebola schopná postaviť straníckeho kandidáta na ministra. Ale na druhej strane musíme počúvať, akí my sme neodborní a aké neštandardné strany máme. SNS ale nemá jediného straníckeho ministra,” dodal Pčolinský.

    Vláda s odvolaním Matečnej nesúhlasí a návrh opozičných poslancov vníma ako vytĺkanie politického kapitálu. Matečná podľa názoru kabinetu od roku 2016 vykonala množstvo konkrétnych systémových opatrení v sektoroch poľnohospodárstva, potravinárstva, ale aj lesníctva a rozvoja vidieka. V prípade navrhovateľmi prezentovaných a medializovaných problémov jednotlivých farmárov, najmä na východe Slovenska, ide podľa vlády často o súkromné majetkovo-právne spory a vyhrotené konflikty, ktorých riešenie nemá rezort pôdohospodárstva vo svojej kompetencii.

     

    - Reklama -