Kde ste boli doteraz? Čo ste urobili pre to, aby sa poľnohospodárstvo posunulo dopredu? Matečná odmieta obvinenia opozície

    0
    Gabriela Matečná (Autor: TASR)

    “Kým my riešime konkrétne problémy, opozícia zvoláva tlačovky a hovorí, aké je všetko zlé. Ide o snahu za každú cenu škandalizovať a znevažovať slušných ľudí, farmárov. Kde ste boli doteraz? Čo konkrétne ste urobili pre to, aby sa naše poľnohospodárstvo posunulo dopredu? Ako je možné, že ste neodhalili pôsobenie talianskych skupín?” obrátila sa na opozičných poslancov ministerka. Podľa nej opozícia nemá skutočnú snahu pomôcť farmárom.

    V téme talianskych podnikateľov Matečná podľa vlastných slov nemá čo tajiť. Upozornila, že nájomné zmluvy s Rodovcami boli podpísané pred 15 rokmi. Poukázala, že za ministrovania Zsolta Simona (nezaradený) dostali osoby, o ktorých opozícia hovorí ako o talianskych mafiánoch, “pol miliardy slovenských agrodotácií”. “Bol to najvyšší objem, ktoré títo talianski farmári na Slovensku dostali,” vyhlásila Matečná. Skritizovala aj ďalších opozičných poslancov, ktorí podľa nej preukazujú absolútnu neznalosť z poskytovania dotácií aj pozemkového práva.

    V súvislosti s dotáciami, ktoré poskytuje Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), ministerka zdôraznila, že každoročne opakovane rieši problematické žiadosti o dotácie. Dochádza tam k vzniku tzv. sporného práva. “PPA nedokáže objektívne určiť právo užívania a preto na spornú výmeru neposkytuje platbu žiadnemu zo sporných žiadateľov,” vysvetlila.

    V roku 2016 bolo podľa jej slov sporných prípadov 76 z takmer 19.000 žiadateľov. “Čo je 0,14 percenta výmery,” vyčíslila Matečná s tým, že nejde teda o systémové zlyhanie. “Medializované prípady boli individuálne zlyhania jednotlivcov. PPA nepochybila a za žiadnych okolností nedošlo k systémovému zlyhaniu,” vyhlásila v pléne Matečná.
          Pokiaľ ide o neoprávnene vyplatené finančné prostriedky na plochy, u ktorých sa dodatočne zistila nespôsobilosť na platby, PPA pristúpila k vymáhaniu neoprávnene poskytnutých finančných prostriedkov od žiadateľa a podala trestné oznámenie. Ministerka obhajovala aj svoje niekdajšie pôsobenie v Slovenskom pozemkovom fonde.

    Matečná sa ohradila aj voči spájaniu jej osoby s mafiánskymi praktikami. Opozícia ju viní, že zaviedla nekalé praktiky do prerozdeľovania finančných prostriedkov určených pre Slovensko v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Toto tvrdenie odmieta a hovorí, že opatrenia v zákone o nájme poľnohospodárskej pôdy pomáhajú malým farmárom.

    Ministerka okrem iného vo svojom vystúpení poslancom zrekapitulovala kroky ministerstva pôdohospodárstva za dva roky jej pôsobenia. Spomenula zlepšenie komunikácie s verejnosťou, zapájanie poľnohospodárskych samospráv a združení do prípravy zákonov, boj s dvojakou kvalitou potravín, zavedenie ochrany pôdy do Ústavy SR, ochranu spotrebiteľov, zmeny v nájme poľnohospodárskej pôdy, podporu mladých poľnohospodárov, mliekarov, ovocinárov či včelárov.

    - Reklama -