Remišová o kauzách v agrosektore: Do vysokej pozície chceli dať dlho nezamestnaného človeka, ktorý mal mať väzby na podsvetie

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    Ministerke vyčíta, že závažným podozreniam nebola venovaná potrebná pozornosť. “Dnes by som chcela počuť výsledky preverovania týchto prípadov. Doteraz sme nepočuli od pani ministerky žiadne vyjadrenie ku kauze Babindol, nepočuli sme od orgánov činných v trestnom konaní, či začali preverovať indície o nitrianskej skupine a jej prepojeniach,” skonštatovala Remišová.

    Upozornila aj na zmeny na poslednú chvíľu vo formulároch pri žiadaní o agrodotácie, pričom žiadatelia nemali byť o tom oboznámení. “Neviem si predstaviť zo strany štátneho orgánu zákernejší spôsob budovania korupčného podhubia ako je tento,” podotkla Remišová.

    Viaceré kauzy sa týkali najmä dopytovo-orientovaných projektov. “Kauzy PPA som prvýkrát otvorila 13. apríla 2016. Upozornila som ministerstvo, že dotácie na rozvoj vidieka idú na nezmyselné a predražené projekty. Vyzývali sme už vtedy, aby si v rezorte urobila poriadok. O dva dni neskôr ministerka avizovala upratovanie a to znamenalo, že na post generálneho riaditeľa PPA prišiel pán Kožuch. Z priamych platieb prešiel na post šéfa celej PPA,” skonštatovala Remišová.

    Za povšimnutie podľa nej stálo aj vytvorenie pozície námestníka v PPA, ktorú získal človek, ktorý bol dlho nezamestnaný a mal mať väzby na podsvetie. “Len vďaka upozorneniu médií na túto pozíciu našťastie neskôr rezignoval. Aj toto napovedá tomu, ako ministerka Matečná chcela meniť pomery v rezorte pôdohospodárstva,” myslí si Remišová. 

    Hovorila aj o viacerých kauzách v agrosektore, na ktoré upozorňoval zavraždený novinár Ján Kuciak a ministerstvo im nevenovalo dostatočnú pozornosť.

    - Reklama -