Dôchodkový systém je neudržateľný, píše poslankyňa SaS

    0
    Renáta Kaščáková (Autor: Archív RK)
    Podľa Kaščákovej nie je tak celkom spravodlivé negatívne porovnávanie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) s inými krajmi, rovnako ako nie je správny postoj, že by BSK žil „na úkor“ iných krajov. 
     
    „BSK ako kraj s najvyšším počtom obyvateľov, turistov i sídlom hlavného mesta je logickým cieľom najvýznamnejších investícií či už do infraštruktúry, alebo iných oblastí, a zároveň je aj najproduktívnejším, a teda i najbohatším krajom,“ píše poslankyňa na svojom profile na PL.sk v odpovedi na otázku, či je rozloženie investícií v krajoch podľa nej spravodlivé. 
     
    Saskárka v odpovedi na regionálnu tému kritizuje politiku súčasnej vládnej koalície. „Regionálna politika v réžii súčasnej vlády je skutočne nespravodlivá a pre krajinu dokonca škodlivá. Regionálna pomoc v podaní dnešnej vlády je obrazom korupcie a klientelizmu, nie logiky či efektívnosti,“ píše Kaščáková a ako príklad spomínaných problémov uvádza štátnu podporu pre automobilku v Nitre. 
     
    Práve pre automobilku v Nitre už začína byť podľa poslankyne liberálov presýtený pracovný trh a napriek tomu do regiónu stále prúdi štátna podpora, ktorú by Kaščáková radšej videla v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou. 
     
    „Známe sú pravidelné vládne dotácie, ktoré chodia ‚náhodou‘ iba do obcí a miest, kde sú starostami a primátormi kandidáti Smeru. Výsledkom sú priemyselné parky, ktoré si často nepremyslene konkurujú a mnohé z nich zostávajú nevyužité. Podobným nezmyslom sú stámilióny, pomocou ktorých je štátom umelo udržiavané baníctvo a spaľovanie domáceho uhlia na hornej Nitre. 
     
    Príkladov necitlivých umelých zásahov vlády do regiónov je podľa Kaščákovej oveľa viac a všetky vraj regiónom skôr škodia ako pomáhajú. SaS má vraj konkrétne riešenia, ktoré sú súčasťou komplexného programu Spravme Slovensko lepším. 

    Aby Slovensko nebolo len jednodňovou atrakciou

    Renáta Kaščáková zo SaS odpovedala na svojom profile na webe Parlamentných Listov aj na otázku čo robí ako členka výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj preto, aby Slovensko nebolo len jednodňovou atrakciou pre turistov. Čitateľa navyše zaujímalo, či podľa saskárky netreba investovať viac do propagácie slovenských regiónov, aby turisti vedeli, kam zavítať. 
     
    Poslankyňa na otázku odpovedá tak trochu vyhýbavo a píše, že vo výboroch NR SR rozhoduje väčšina, ktorú má súčasná vládna koalícia. 
     
    „Opozičná práca je hlavne o aktívnej kontrole vlády, upozorňovaní na prešľapy, nefunkčné systémy a pod., o čo sa svojou poslaneckou prácou snažím aj ja. V rámci SaS tiež dôsledne pripravujeme program, s ktorým predstúpime pred voličov pri najbližších voľbách a keď dostaneme dôveru, budeme ho zodpovedne realizovať,“ sľubuje Kaščáková. 

    Čo liberáli ponúknu dôchodcom

    V čase, keď Smer presadzuje zakotvenie maximálneho veku odchodu do dôchodku do ústavy, s čím nesúhlasia ani jeho koaliční partneri, sa čitatelia prirodzene pýtajú aj liberálov, čo pre nich na dôchodok chystajú a ako sa budú správať k penzistom, keby sa po voľbách dostali k moci. 
     
    Kaščáková na otázky starobných dôchodkov odpovedá, že SaS nie je strana, ktorá by si chcela voličov kupovať rozdávaním rôznych benefitov zameraných na určité skupiny. 
     
    „Súčasný dôchodkový systém reprezentovaný Sociálnou poisťovňou je neudržateľný a nemyslí na budúcnosť. SaS prostredníctvom daňovo-odvodovej reformy Odvodový bonus chce docieliť, aby si každý občan mohol samostatne sporiť na svojom vlastnom dôchodkovom účte (v súčasnosti II. a III. pilier), pričom vzájomná solidarita bude len v základnej miere,“ objasňuje poslankyňa plány liberálov.
     
    Súčasní dôchodcovia a poistenci by podľa Kaščákovej počas prechodného obdobia dostávali aj vyrovnávajúcu dávku, aby sa pre nich dôchodky neznižovali, teda aby mali garantované to, na čo majú nárok podľa legislatívy platnej v súčasnosti.
     
    Otázky politikom môžete klásť a čítať ich odpovede v sekcii profily na webe Parlamentných listov
     
    - Reklama -