Európski kontrolóri sem chodia každý rok, obhajuje sa Matečná. Zodpovednosť za problémy s dotáciami necíti

    0
    Gabriela Matečná (Autor: TASR)

    “Myslím si, že nie,” odpovedala Matečná na otázku moderátora diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy, či necíti za tento systém zodpovednosť. Matečná opakovane zdôrazňuje, že systém agrodotácií je nastavený prevažne podľa európskej legislatívy. “Žiadne zistenia tu neboli, chodia sem na kontroly každý rok európski kontrolóri,” doplnila Matečná. Zopakovala, že talianski podnikatelia na východe dostali najviac agrodotácií za ministrovania Zsolta Simona.

    Opozičný poslanec Martin Fecko z OĽaNO síce nehovorí, že Matečná je hlava pôdohospodárskej mafie, ale “nejaká hlava” tu podľa neho je. “Ministri sa tam striedali, každý má svoje maslo na hlave, lebo po toľkých rokoch by generálny prokurátor nemohol konštatovať, čo konštatoval,” uviedol Fecko.

     Zdôraznil, že pri čerpaní dotácií by sme nemali pošliapavať vlastnícke právo. “Ako je to, keď vlastník sa nemôže dostať k svojmu majetku?” pýtal sa ministerky. Zdôraznil, že by bolo potrebné vyriešiť otázku vlastníctva. “Musíme upraviť vlastnícke vzťahy. Jednoducho, pokiaľ nedoloží vlastníctvo, nemá právo ísť tam,” doplnil Fecko.

    Opozícia hovorí pri Matečnej v súvislosti s jej pôsobením na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) aj o možnej trestnoprávnej zodpovednosti. Podľa Fecka by Matečná mala čeliť trestnému stíhaniu. Matečná sa nebojí. “Ak som sa bála, nešla by som robiť ministra pôdohospodárstva. Nebojím sa,” uviedla. Ministerka nepripúšťa korupčné praktiky v SPF. Odmieta aj to, že by pri pozemkoch a dotáciách išlo o systémové zlyhania. “Stojím za farmármi,” vyhlásila ministerka.

    - Reklama -