Obyvatelia Londýna sa búria v uliciach a spisujú petície. Pre „politického väzňa“, ktorý tvrdo kritizuje islam

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)

    K zatknutiu Robinsona a jeho bleskurýchlemu odsúdeniu došlo minulý piatok. Hneď na druhý deň vyšli jeho priaznivci do ulíc Londýna a požadovali jeho prepustenie. Robinson porušil podľa súdu podmienku, a preto ho poslal na trinásť mesiacov do väzenia. Jeho okolie sa obáva, že vo väzení, kde je každým siedmym väzňom moslim, je ohrozená jeho bezpečnosť. Napokon Kevin Crehan, ktorého odsúdili za položenie slaniny pred mešitu, vo väzení za doposiaľ nevyjasnených okolností zomrel.

    K jeho úmrtiu došlo už pred mnohými mesiacmi, ale britské médiá ani úrady o priebehu vyšetrovania neinformujú. Prípad Robinsona je však od začiatku médiami ostro sledovaný a to isté platí o jeho priaznivcoch. Tí sa zišli hneď na druhý deň, teda v sobotu. Denník Independent, ktorý si v iných prípadoch potrpí na politickú korektnosť, poznamenal, že na demonštrácii sa zúčastnili „prevažne bieli muži“, z ktorých niektorí držali v ruke papier s hashtagom „prepusťte Tommyho“.

    Denník ďalej uvádza, že v dave sa objavilo napríklad logo strany UKIP, ako aj plagát s nápisom Na bielych záleží. Ide o upravenú verziu sloganu, ktorý používali pri svojich demonštráciách Afroameričania v Spojených štátoch. Protesty sa postupne presunuli pred budovu parlamentu, ale podľa polície nikoho z účastníkov nezatkli. K ďalšiemu protestnému zhromaždeniu došlo v nedeľu v Hyde Parku.

    Jeho účastníci opäť požadovali prepustenie Tommyho Robinsona, ktorého pravé meno je Stephen Lennon. Na demonštrácii bol aj niekdajší šéfredaktor servera Breitbart Raheem Kassam, ktorý Robinsona označil za politického väzňa. „Bol zatknutý, obvinený a odsúdený v priebehu niekoľkých hodín. Nepochybujem o tom, že ide o dôkladne pripravený plán,“ konštatoval Kassam, ktorý je takisto nekompromisným kritikom islamu.

    Na podporu nezvyčajne rýchlo odsúdeného Robinsona sa zdvihla vlna solidarity aj na sociálnych sieťach a internete vôbec. Na serveri Change.org už petíciu za jeho prepustenie adresovanú britskej ministerskej predsedníčke Therese Mayovej aktuálne podpísalo vyše 440 000 ľudí z celého sveta. Petícia je napísaná v ôsmich jazykoch: v angličtine, nemčine, francúzštine, taliančine, španielčine, poľštine, ruštine a češtine.

    Postup anglických úradov na Slovensku kritizovalo Centrum pre štúdium politického islamu. „Štatistická analýza textov doktríny islamu hovorí, že islam je z väčšej časti politická ideológia ako náboženstvo. V slobodnej krajine nemôže byť kritizovanie politickej ideológie trestné. Islam je založený na princípe podrobenia, čo vyjadruje preklad samotných slov islam a moslim. O úrovni podrobenia sa islamu veľa napovedá, lebo princípy islamu preberajú kafíri, teda nemoslimovia. V prípade kritika islamu Tommyho Robinsona je alarmujce, že anglické úrady preberajú príklad proroka Mohameda a potláčajú slobodu slova a s ňou aj základné princípy, na ktorých stojí naša spoločnosť,“ uvádza centrum. 

    - Reklama -