Bude Bugár kandidovať na prezidenta? Aj keby som už vedel výsledok, som dosť starý pes na to, aby som to povedal. Žitňanská v politike končí

    0
    Béla Bugár (Autor: TASR)

    “Budúci týždeň máme republikovú radu aj snem. Na sneme sa bude rozhodovať. Aj keby som už teraz vedel výsledok, aj tak by som to nepovedal. Na to som dosť starý pes, aby som informoval cez médiá,” poznamenal.

    Na otázku, či sa na takýto post cíti, odpovedal, že to je o niečom inom. “To nie je o pocitoch, ale o zodpovednosti,” dodal.

    Žitňanská v politike končí. Má pri hlasovaní väčšiu voľnosť

    Podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská sa už vyjadrila, že nehodlá pokračovať v politike, má teda v parlamente väčšiu “voľnosť”. Novinárom to povedal Bugár v reakcii na Žitňanskej utorkové hlasovanie, keď v parlamente podporila opozičný návrh balíka zákonov na podporu novinárov od Miroslava Beblavého (nezaradený).

    “Preto takéto jej hlasovania možno v budúcnosti očakávať,” pripustil Bugár. Na druhej strane Beblavého kritizoval. “V čom treba väčšiu ochranu novinárov? Keď boli odhlasované jeho zákony, pán Beblavý sa postavil a išiel preč. Iné zákony ho nezaujímali. Aj ja si viem vymyslieť zákon s perfektným názvom, každý bude jasať, ale nepozná jeho obsah. Nemyslím si, že tento balík mal za cieľ ochranu novinárov,” povedal Bugár.

    Jeden zo zákonov z balíka podporil aj Peter Kresák (Most-Híd). Bugár však zdôraznil, že on sa musí riadiť dohodami v koalícii. Spolu so Žitňanskou hlasoval kladne aj Marek Maďarič (Smer-SD).

    Zastavenie nominácie Slobodníka bolo dobré rozhodnutie 

    Zastavenie nominácie Mariána Slobodníka na post policajného prezidenta bolo dobrým rozhodnutím premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), vyhlásil líder koaličného Mosta-Híd.

    “Pán Slobodník je zraniteľný cez zaťa. Bolo to teda veľmi rozumné a dobré rozhodnutie premiéra. Ak nadobudol dojem, že to môže byť problém, stojíme za týmto rozhodnutím. Na druhej strane, hocikto nastúpi na toto miesto, bude pod paľbou. Ak sa na neho dá vytiahnuť niečo z minulosti, bude to ešte horšie,” pripustil Bugár. O žiadnych menách hovoriť nechcel, jeho strana však podporí človeka, ktorý bude mať absolútne čistú minulosť.

    Premiér Pellegrini aktuálne čaká, že v utorok alebo v stredu (30.5.) ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) predstaví kandidáta na prezidenta Policajného zboru. “Nebudem komentovať žiadne mená,” poznamenal Pellegrini. Zároveň si myslí, že vymenovaním nového policajného prezidenta budú zároveň vymenovaní aj dvaja noví viceprezidenti.

    “Vedenie polície by malo byť za niekoľko dní v plnej zbroji – jeden nový prezident, minimálne dvaja noví viceprezidenti,” uviedol premiér. Dodal, že sa rokuje aj na krajských pozíciách. Podľa neho krajských policajných šéfov nebude ťažké nahradiť, nakoľko “v krajoch pracuje množstvo šikovných ľudí, takže si myslím, že tých krajských šéfov, ktorí sa rozhodnú svoju pozíciu opustiť, bude kým nahradiť”.

    Most má nových členov

    Koaličný Most-Híd má nových straníkov. Novými členmi politického subjektu sa stali podpredseda NR SR a primátor Martina Andrej Hrnčiar, poslanec parlamentu a primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal, štátny tajomník rezortu kultúry Konrád Rigó či podpredseda nitrianskeho kraja Igor Éder. Do strany nedávno vstúpila aj poslankyňa a šéfka Zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová.

    “Po rozpade Siete sme sa rozhodovali, kde sa ukotvíme. Hodnotovo najbližší nám bol poslanecký klub Mosta-Híd. Môj dnešný vstup do strany je logickým a prirodzeným vyvrcholením dvojročnej práce v klube a vzťahov, ktoré tam sú. Dôvodom bola aj osoba predsedu Bélu Bugára a prozápadná a proeurópska orientácia strany,” vysvetlil svoju motiváciu Hrnčiar.

    Antal tvrdí, že Most-Híd mu dal priestor na pretavovanie svojich myšlienok do legislatívnych návrhov. “Tie pomáhajú nielen obciam a mestám, ale aj ľuďom, ktorí v nich žijú. Most-Híd skutočne funguje ako štandardná politická strana s fungujúcimi štruktúrami. Preto chcem Mostu-Híd pomôcť aj v slovenských regiónoch, kde chcem byť aktívnejší,” avizoval.

    Hrnčiar už v minulosti členom Mosta-Híd bol, potom spoluzakladal Sieť, z ktorej však neskôr odišiel a prešiel do klubu Mosta-Híd. Antal do parlamentu prišiel ako náhradník za Gabriela Csicsaia (Most-Híd), ktorý je štátnym tajomníkom ministerstva pôdohospodárstva.

     

    - Reklama -