V Bavorsku prišli s vyhláškou, z ktorej trafí šľak moslimov aj fanúšikov multikulturalizmu

    0
    Markus Söder (Autor: TASR)

    Ako píše denník Augsburger Allgemeine, tento týždeň nadobudne v Bavorsku účinnosť „kontroverzná“ vyhláška tamojšieho premiéra Markusa Södera z CSU, podľa ktorej by mali vo všetkých štátnych inštitúciách visieť na stenách kríže. Mnohí tomuto na nemecké pomery veľmi svojráznemu rozhodnutiu tlieskajú, ale ozývajú sa aj kritické hlasy. Štátni úradníci poukazujú na to, že sú zamestnancami spolkovej krajiny Bavorsko a nie nejakej kresťanskej inštitúcie.

    Podľa zistení denníka Augsburger Allgemeine sa však k tejto téme nechcú mnohí oficiálne vyjadrovať, lebo sa obávajú, že prípadné prejavenie negatívneho názoru by mohlo mať neblahé dôsledky pre ich budúcu kariéru. Iní zase tvrdia, že o vyhláške nič nevedia. Účinnosť by pritom mala nadobudnúť už 1. júna a na jej zavedenie neostáva veľa času. „Hoci sa tento deň blíži, stále nie sú k dispozícii detailné pokyny,“ uvádza denník.

    Podľa všeobecného rokovacieho poriadku by pri vchode do každej kancelárskej budovy, ktorá reprezentuje historický, administratívny a kultúrny charakter Bavorska, mal byť nainštalovaný viditeľným spôsobom kríž. „Kríž už napríklad visí v budove vlády Švábska v Augsburgu, kam ho umiestnili pred niekoľkými dňami. Thomas Rieger z policajnej centrály pre Švábsko povedal, že objednali dvadsať krížov, ktoré merajú asi 30 cm, sú vyrobené z dreva a vyzerajú veľmi podobne.“

    Mnohí predstavitelia bavorských štátnych inštitúcií sa však sťažujú, že nemajú presné inštrukcie. „Nie je úplne jasné, v ktorej časti budovy by mal kríž visieť,“ hovorí hovorca textilného a priemyselného múzea v Augsburgu Robert Allmann, ktorý zároveň odmieta, že by múzeum nechcelo požiadavky vyhlášky splniť. „Sme súčasťou Bavorska a proti rozhodnutiu vlády nič nemáme. Ak platí aj pre nás, tak ho prijmeme.“

    Lenže napríklad v Norimbergu, rodisku premiéra Södera, to paradoxne vidia inak. „Viem, že vyhláška sa týka aj nášho múzea moderného umenia, ale my s tým nehodláme nič robiť. Dávať kríž do múzea nášho typu nedáva žiadny zmysel,“ tvrdí riaditeľka inštitúcie Eva Krausová. Výrobcovia krížov zatiaľ žiadne väčšie objednávky nedostali. To by sa mohlo zmeniť, ak sa bude povinnosť vyplývajúca z vyhlášky kontrolovať. Žiadne masové kontroly sa však podľa vlády nechystajú.

    - Reklama -