Kocúrkovo: Kričal Alláhu akbar. Páchateľ útoku v Liege bol na niekoľko hodín na priepustke z väzenia

    0
    Policajti vyšetrujú na mieste streľby v belgickom meste Liege. (Autor: TASR)

    Podľa belgickej televíznej stanice RTBF, ktorá sleduje vývoj udalostí v Liege, došlo k incidentu na ulici Boulevard d'Avroy v čase, keď páchateľ, pôvodom z mesta Rochefort vo Valónsku, bol na niekoľko hodín prepustený z väzenia, aby sa zúčastnil “reklasifikácie”. K čomu už nedošlo. Ešte pred násilnými udalosťami v Liege sa počas noci dopustil menšieho zločinu v susednej provincii Luxembursko.

    Muž zaútočil na hliadkujúce policajtky po tom, ako ho oslovili kvôli rutinnej kontrole. Páchateľ následne jednej z nich zobral strelnú zbraň, ktorou zastrelil náhodného svedka udalosti v okoloidúcom aute a ktorou strieľal aj na členov privolaného protiterotistického komanda, pričom dvoch z nich zranil ešte predtým, ako ho zastrelili. Podľa denníka Derniere Heure kričal páchateľ “Alláhu akbar” (Boh je najväčší).

    Benjamin Herman bol pre policajtov “známy prípad”. Bol považovaný za násilníka a mal problémy so zákonom pre účasť na krádežiach, poškodzovaní verejného majetku a obchodovanie s drogami, za čo si vyslúžil aj pobyt za mrežami. Nikdy však nebol evidovaný za radikalizmus. K jeho radikalizácii podľa RTBF došlo vo väznici Lantin, ktorá sa nachádza v blízkosti Liege a do ktorej sa dostal v roku 2017.

    Podľa dostupných údajov bol v psychologickom profile označený ako “nestabilný”, za čo môže aj jeho “problematické” detstvo. Páchateľ nemal v posledných rokoch žiaden kontakt so svojou rodinou.

    Kráľovský prokurátor pre Liege počas tlačovej konferencie na policajnom ústredí v tomto meste uviedol, že nevylučuje “domnienku teroristického trestného činu”.

    Autor: Redakcia, TASR

    - Reklama -