Rusko podporilo Izrael v sýrskom spore s Iránom

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Autor: TASR)

    Rusko v sýrskom spore Izraela s Iránom nepriamo podporuje Tel Aviv, ktorého cieľom je vytlačiť iránskych vojakov z oblasti v južnej Sýrii, hraničiacej s Izraelom.

    Ako vo svojej správe píše DPA, Rusko si udržiava dobré vzťahy s oboma regionálnymi rivalmi – Izraelom i Iránom, a tiež poskytuje vojenskú podporu sýrskej vláde v multilaterálnej občianskej vojne tejto krajiny.

    “Izrael oceňuje, že Rusko chápe naše bezpečnostné potreby, najmä situáciu na našej severnej hranici,” povedal Lieberman Šojguovi.

    Štvrtkové stretnutie v Moskve trvalo vyše hodinu a pol a týkalo sa bezpečnostných otázok medzi týmito dvoma krajinami, ako aj úsilia Izraela “zabrániť Iránu, aby si zriadil základne v Sýrii”, uvádza sa vo vyhlásení kancelárie izraelského ministra obrany.

    Rusko v stredu vyzvalo na odsun zahraničných vojakov z juhozápadnej Sýrie pri izraelských hraniciach bez toho, aby priamo spomenulo Irán.

    V súlade s platnými medzinárodnými dohodami musia túto zónu opustiť všetky zahraničné ozbrojené sily. Na tlačovej konferencii v Moskve to povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Dodal, že Rusko na tejto otázke pracuje so Spojenými štátmi a Jordánskom.

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tento týždeň vyhlásil, že Irán by mal opustiť celú Sýriu, pretože iránske rakety s dlhým doletom ohrozujú bezpečnosť Izraela.

    - Reklama -