Vyšetrovanie kauzy Babčenko potrvá pol roka až rok, vraví ukrajinský generálny prokurátor

    0
    Arkadij Babčenko (Autor: TASR)

    Lucenko vo vysielaní ukrajinskej televízie 1+1 vo štvrtok večer vyhlásil, že bol zozbieraný dostatok dôkazov na uvalenie väzby i na to, aby sa mohlo pokračovať v prípravnom predsúdnom vyšetrovaní. Na otázku, ako rýchlo sa prípad podarí uzavrieť, Lucenko odpovedal, že nie skôr ako do o pol roka, najneskôr však do roka.

    Ukrajinská tajná služba SBU tento týždeň informovala, že zmarila pokus o vraždu ruského novinára Babčenka. K “vražde” došlo 29. mája. O deň neskôr ukrajinský minister vnútra Vasyľ Hrycak uviedol, že vražda tohto kritika kremeľskej politiky bola zinscenovaná a správa o nej bola súčasťou operácie tajnej služby, ktorej cieľom bolo zabrániť atentátu na Babčenka.

    Organizátorom vraždy, najatým podľa SBU ruskými tajnými službami, bol ukrajinský občan, podnikateľ v zbrojárskom sektore Borys Herman. Polícia ho zadržala v stredu v Kyjeve. Herman počas vypočúvania priznal, že vykonávateľovi vraždy – bývalému dobrovoľníkovi z bojov v Donbase – zaplatil ako preddavok 15.000 dolárov. Vyhlásil tiež, že vedel o tom, že utorková “vražda” Babčenka bude fingovaná. Tvrdil, že vraždu organizoval v rámci spolupráce s kontrarozviedkou, informovala agentúra UNIAN.

    Herman po svojom zadržaní informoval aj o plánoch na likvidáciu 30 osôb. Tvrdí tiež, že ruské tajné služby ho poverili aj zaobstaraním zbraní pre neskoršie základne na Ukrajine.

    - Reklama -