Gašpar uvažuje aj o vstupe do komunálnej politiky, potvrdila Saková

    0
    Tibor Gašpar, Denisa Saková a Milan Lučanský (Autor: TASR)

    Saková potvrdila, že na post šéfa Policajného zboru bolo viacero kandidátov, medzi nimi aj Slobodník a novovymenovaný policajný prezident Milan Lučanský. “So Slobodníkom sme mali niekoľko rozhovorov. Vážim si ho, lebo je vynikajúci policajt, policajný funkcionár a vyšetrovateľ. Keď sme prehodnotili všetky tie informácie, ktoré sme zistili, sám ma poprosil, aby sme v diskusii o jeho nominácii na post policajného prezidenta už nepokračovali,” povedala Saková. 

    O Lučanskom rozhodla jeho kariéra

    Slobodník podľa Sakovej “by nerád podľa medializovaných informácií polarizoval spoločnosť, keby sa stal policajným prezidentom.” Ministerka vnútra zároveň potvrdila, že o Lučanskom rozhodla najmä jeho kariéra. “Výsledky ktoré Lučanský dlhodobo dokazoval, by som nezužovala len za ministrovania Kaliňáka. Výsledky, ktoré on dlhodobo dosahoval, boli aj za iných ministrov. Nemyslím si, že je predĺžená ruka Kaliňáka,” dodala.

    Saková potvrdila, že kandidátov na post prezidenta policajného zboru konzultovala s premiérom Pellegrinim. Zároveň tvrdí, že je autonómna. 

    Gašpar do komunálnej politiky?

    Ministerka sa dotkla aj osoby bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. “Môžem potvrdiť, že sa po 25 rokov sám rozhodol, že odíde do civilu. Bolo to jeho rozhodnutie, akceptovala som ho. Sám deklaroval, že sa bude snažiť byť činný v bezpečnostných otázkach, kde môže využiť svoje skúsenosti. Poprípade polemizuje aj so vstupom do komunálnej politiky v regióne, kde žije,” poznamenala. 

    Šéfka rezortu vnútra potvrdila, že v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice do vyšetrovania nezasahuje, nakoľko na to nemá ona ani prezident Policajného zboru právo. Rovnako sa podľa jej slov nemajú právo oboznamovať so skutočnosťami, ako vyšetrovanie prebieha. “Naša povinnosť je, že sa staráme o príslušníkov Policajného zboru, o vyšetrovateľov, aby z pohľadu organizačného a materiálno-technického mali všetko zabezpečené k výkonu úloh,” uzavrela Saková. 

    Saková odsudzuje trestný čin, pri ktorom zomrel nevinný človek z Filipín

    Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) odsudzuje trestný čin, pri ktorom zomrel nevinný človek z Filipín. Zároveň vyjadruje presvedčenie, že páchateľ bude postavený pred súd a spravodlivo potrestaný. Informuje o tom oficiálny profil polície na sociálnej sieti, ktorý zverejnil vyjadrenie šéfky rezortu vnútra. 

    “Veľmi si váži prácu záchranárov, policajtov a lekárov, ktorí do poslednej chvíle márne bojovali o život zosnulého,” uviedla Saková. Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff v sobotu (2.6.) informoval, že 28-ročný Juraj H. z okresu Dunajská Streda je opäť zadržaný. Obvinený je zároveň zo zabitia. 

    “Prípad prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Po preštudovaní spisového materiálu došlo k prekvalifikovaniu tejto trestnej veci na zločin zabitia,” uviedol Szeiff. Útočník bol umiestnený do cely policajného zaistenia. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

    Napadnutý Filipínec, ktorý sa snažil zabrániť obťažovaniu dvoch žien, následkom zranení podľahol. Vo štvrtok (31.5.) zomrel v ružinovskej nemocnici v Bratislave. Polícii sa podarilo krátko po incidente zadržať a obviniť útočníka. Prokurátor okresnej prokuratúry nevidel v tomto prípade dôvod na väzbu a muža prepustil na slobodu. Už v piatok (1.6.) Generálna prokuratúra SR informovala, že prípad prevzala Krajská prokuratúra v Bratislave. Tá má vykonávať dozor s tým, že trestné stíhanie bude vedené pre podstatne závažnejšiu právnu kvalifikáciu. 

    - Reklama -