VIDEO Koniec masovej migrácie, nech si balia kufre. Matteo Salvini vydesil neziskovky cestou do migračného prístavu. Chystajú sa veľké veci

    0
    Matteo Salvini, šéf Ligy Severu (Autor: TASR)

    Nový minister vnútra Talianska a líder strany Liga Matteo Salvini neotáľal a po svojom piatkovom vymenovaní do vlády vyslal počas cesty na Sicíliu jasný odkaz nelegálnym migrantom. „Stačilo, Sicília už nebude utečeneckým táborom Európy. Nemienim tu len tak stáť a sledovať, ako sem prichádzajú ďalší a ďalší,“ uviedol v nedeľu pred davom podporovateľov v Catanii.

    „Potrebujeme deportačné centrá,“ dodal. Ešte predtým v prístave Pozzallo povedal, že migranti „by si mali začať baliť kufre“, referuje britský denník The Guardian. Práve v prístave Pozzallo sa vylodilo v piatok, čiže v deň vymenovania novej talianskej vlády premiéra Giuseppeho Conteho, ďalších 158 migrantov. Hoci talianske úrady vďaka spolupráci s Líbyou dokázali migráciu obmedziť, tento rok zaregistrovali spolu viac ako 13 500 migrantov, uvádza server The Local.

    Salvini uskutočnil podľa médií návštevu aj preto, že Taliansko čakajú tento mesiac komunálne voľby a on sa svoju stranu, ktorá sa ešte donedávna volala Liga severu, snaží etablovať aj na chudobnom juhu. Ako už skôr predoslal, rozhodol sa ísť na Sicíliu preto, aby sa pozrel priamo do prístavov, kam migranti prichádzajú.

    „Dobré časy pre ilegálnu imigráciu sa skončili,“ zdôraznil. Minister vnútra zároveň označil neziskové organizácie, ktoré zachraňujú migrantov v Stredozemnom mori, za „zástupcov pašerákov“. Práve neziskové organizácie už dali najavo zdesenie z najnovších vyhlásení politika, ktorého považujú za radikála.

    Neziskovky: Máme zo Salviniho strach

    Riccardo Gatti, šéf záchranárskej organizácie Otvorená náruč, narieka, že „Salvini neznepríjemní život len tým, ktorí zachraňujú na mori, ale aj životné podmienky migrantov samotných“. „Odkedy sme sa začali venovať záchranným operáciám na mori, naša práca je čoraz ťažšia a ťažšia,“ posťažoval sa a na adresu Salviniho koaličného partnera dodal: „Nedesí ma len Salvini. Nezabudnime ani na Luigiho di Maia a jeho Hnutie piatich hviezd, ktoré označilo neziskovky za ,taxíky na mori‘. Viem, že sa nás budú snažiť zastaviť.“

    Salvini chce razantne zvýšiť počet deportácií nelegálnych migrantov, na čo bude potrebovať súčinnosť afrických krajín ich pôvodu. Tie sa však do toho veľmi nehrnú. Okrem toho už oznámil, že chce zvýšiť aj počet detenčných centier, kde novoprichádzajúcich držia. Predchádzajúca talianska vláda v rámci rozpočtu v roku 2017 vyčlenila na migráciu 4,2 miliardy eur, z čoho 18 percent vydelila na záchranu na mori, 13 percent na zdravotnú starostlivosť a 65 percent na prijímacie centrá, ktoré v súčasnosti hostia okolo 170-tisíc ľudí.

    A práve tieto centrá Mattea Salviniho veľmi štvú, pretože ich prevádzkujú prevažne neziskové organizácie či iné spolupracujúce subjekty, ktoré majú dostať 25 až 35 eur na deň za každého migranta, ktorému poskytnú ubytovanie, oblečenie, právnu či psychologickú pomoc.

    Reforma Dublinu, výzva Georgea Sorosa

    Salvini sa v utorok zúčastní rokovania v Luxemburgu, kde sa bude hovoriť aj o kontroverznej Dublinskej dohode. Tá vo svojej súčasnej podobe prikazuje migrantom zostať v prvej krajine EÚ, do ktorej vstúpia. Existujúce návrhy na povinné kvóty narážajú na tvrdý odpor vlád niektorých členských krajín EÚ. Taliansku súčasná podoba tohto systému prekáža.

    K tejto otázke sa vyjadril aj filantrop a finančník George Soros, ktorý síce ostro kritizuje „populistické“ snahy o protiimigračnú rétoriku, ale v nedeľu uviedol, že EÚ by mala Taliansku finančne kompenzovať to, že sa o migrantov stará.

    Ide o ďalšie prekvapivé vyhlásenie Sorosa po tom, ako pred niekoľkými dňami zaskočil mnohých slovami, že EÚ „sa musí radikálne zmeniť“. Kritizoval politiku neustálych škrtov a uviedol, že EÚ sa musí zmeniť na organizáciu, „do ktorej by chceli vstúpiť aj krajiny ako Británia“. Varoval tiež pred blížiacou sa finančnou krízou eurozóny.

    - Reklama -