Rakúsky kancelár Kurz: Je strašidelné, že väčšina ľudí na sociálnych dávkach žije vo Viedni. A polovica z nich sú cudzinci

    0
    Sebastian Kurz (Autor: TASR)

    Ak cudzinci neprejdú jazykovým testom, budú mať nárok na maximálne 563 eur mesačne. V opačnom prípade môžu dostať o 300 eur viac, informoval server iDnes.cz. „Základné pravidlo, ktoré sa snažíme zaviesť, je to, že znalosť nemčiny má byť kľúčovým faktorom na dosiahnutie plnej minimálnej dávky,“ vysvetľoval Kurz, podľa ktorého je „strašidelné“, že väčšina ľudí na sociálnych dávkach žije vo Viedni a približne polovica z nich sú cudzinci.

    Cudzinci by navyše podľa tohto návrhu mohli získať plné dávky až po piatich rokoch pobytu. Kurz však musí počítať s tým, že jeho plán narazí na odpor Európskej únie, keďže sa netýka len utečencov, ale aj občanov iných úniových krajín. „Voľný pohyb osôb znamená slobodu pracovať kdekoľvek v Európe. Nie slobodu sťahovať sa za najlepším sociálnym systémom. Preto si myslím, že čakacia lehota je krok správnym smerom,“ vyhlásil podľa webu Deutsche Welle kancelár.

    Do funkcie kancelára nastúpil Kurz koncom minulého roka. Koalíciu zostavil s nacionalistickou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ) a počas prvých mesiacov predstavil rad opatrení, ktorých cieľom je znechutiť migrantom myšlienky na život u našich západných susedov.

    V apríli už rakúska vláda schválila návrh zákona, podľa ktorého by žiadatelia o azyl mali platiť administratívny poplatok vo výške až 840 eur. Úrady im navyše budú môcť zobrať mobil a overiť si tak ich totožnosť či krajinu pôvodu, prípadne zistiť, či nespáchali nejaký zločin. Odsúdení imigranti budú z Rakúska vykázaní. Server iDnes.cz uviedol, že podľa expertov nesú nové opatrenia isté riziká. Cudzinci si pripadajú odcudzení, vznikajú getá a formuje sa paralelná spoločnosť.

    Kurzove plány na skrotenie migrácie sa v každom prípade neobmedzujú len na Rakúsko. Kancelár chce využiť blížiace sa rakúske predsedníctvo EÚ a navrhuje, aby agenti európskej pohraničnej služby Frontex mohli operovať aj v Afrike, kde by mali migrantom brániť v ceste cez Stredozemné more. Hoci vďaka týmto postojom stúpa jeho popularita doma aj v Európe, podľa niektorých kritických hlasov Kurz prispôsobuje svoj program nacionalistom a uvádza tak ich myšlienky do politického mainstreamu.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    autor: nab

    - Reklama -