Kontroverzné brnianske predstavenie má konkrétne následky. A je okolo toho rozruch

    0
    Brno (Autor: Facebook, Brno)

    „Musím veľmi otvorene povedať, že stiahnutie materiálu na potvrdenie vo funkcii riaditeľa Národného divadla Brno Glasera z dnešnej rady mesta považujem za veľmi nebezpečný signál. Buďte si istí, že to má priamu súvislosť s divadelnou hrou Naše násilí, vaše násilí. Politické tlaky v tomto ohľade existujú a my ich vnímame,“ poznamenal Freund s tým, že sa treba v tejto situácii za Martina Glasera veľmi otvorene postaviť.

    „Snaha ovplyvňovať z politických pozícií slobodu umenia je pre mňa neakceptovateľná a v tomto prípade sa zašlo dávno príliš ďaleko. Ide o zrozumiteľný signál smerom k riaditeľovi Národného divadla Brno, ktorý reaguje na jeho z môjho pohľadu sympatickú nezávislú kritiku aj toho, ako sa časť politickej reprezentácie v Brne zachovala, a ktorý hovorí: Daj si pozor, ak nebudeš hrať presne podľa našich nôt, tak by si mohol skončiť. A je to o to viac nebezpečné vo chvíli, keď extrémisti otvorene volajú po jeho odvolaní a on by od mesta naopak potreboval skôr jasne vyjadrenú podporu,“ dodal Freund, ktorý chce tento bod rade znovu predložiť.

    Na záver vyzval všetkých, ktorým je brnianska kultúra drahá, aby sa nebáli vyjadriť svoj názor a postavili sa za nezávislosť umenia od politickej ľubovôle. „Situácia je vážna a hrá sa o veľa. Nielen o osud Martina Glasera, ale aj o úplne zásadný princíp toho, v akej spoločnosti chceme žiť, ktorý je nutné hájiť,“ uzavrel Glaser.

    Zdroj: Facebook / Martin Freund

    - Reklama -