Rusko plánuje gigantický projekt. S pevninou chcú spojiť ďalší ostrov

    0
    Nový 19-kilometrov dlhý most ponad Kerčský prieliv, ktorý spája juhoruský Krasnodarský kraj s polostrovom Krym (Autor: TASR)

    Podľa odborníkov je jeho postavenie nevyhnutnosťou pre rekonštrukciu železničnej trate na ostrove. Na ňu treba okolo 90 miliárd RUB (1,09 miliárd eur). Ráta sa aj s vybudovaním prístavu pre lode s hlbokým ponorom na prepravu uhlia pri osade Iľinskij. Bude stáť asi 100 miliárd rubľov (RUB).

    Most bude cestno-železničný, dlhý šesť kilometrov. Jeho cestná časť si vyžiada 252,8 miliardy RUB a železničná 204,7 miliardy RUB. Celkové náklady na samotný  most by mali dosiahnuť  547,5 miliardy RUB. Náklady budú také vysoké preto, lebo most bude stáť v tektonickej oblasti. Veľká časť z investovanej sumy sa vynaloží práve na jeho ochranu pred dôsledkami zemetrasení.

    Most na Krym bude stáť 228 miliárd RUB. Teraz po ňom od polovice mája jazdia iba osobné autá. Od jesene sa k nim pridajú aj nákladné vozidlá. V druhej polovici roka 2019 sa počíta aj s dokončením železničnej časti mosta.

    - Reklama -