Pozdravujte prezidenta Trumpa. Skopíroval môj návrh. Zeman v prejave pranieroval nepriateľov Izraela a nakopol čelnú predstaviteľku Únie

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Hneď v úvode si Miloš Zeman zaspomínal na zasadnutie výboru AIPAC, ktoré sa konalo pred tromi rokmi. „Parafrázovaním Johna Kennedyho, ktorý vyhlásil Ich bin ein Berlines (som Berlínčan), som povedal I am Jude (som žid),“ pripomenul s úsmevom český prezident.

    Vo svojom prejave sa zmienil aj o presune americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema. „Pozdravujte prezidenta Trumpa. Skopíroval môj návrh, a to so štvorročným oneskorením,“ narážal žartovne na skutočnosť, že pred pár rokmi počas návštevy Izraela hovoril o presune českej ambasády na to isté miesto, za čo si vyslúžil veľký potlesk.

    Zdroj: Facebook / Miloš Zeman – prezident České republiky

    „V procese presunu ambasády treba postupovať krok za krokom. Prvý krok bol realizovaný, keď sme pred týždňom otvorili honorárny konzulát. Počas mojej návštevy tento rok v novembri plánujeme otvoriť Český dom v Jeruzaleme a to bude druhý krok,“ povedal Zeman. V novembri by mal v rámci svojej zahraničnej cesty otvoriť v Jeruzaleme aj centrum agentúry CzechInvest.

    Zeman sa potom pustil do kritiky Federicy Mogheriniovej, šéfky európskej diplomacie, za jej návrh, aby Európska únia odsúdila rozhodnutie Spojených štátov presunúť ambasádu do Jeruzalema. To, že bolo Česko medzi štátmi, ktoré tento návrh vetovali, veľmi ocenil.

    Ďalej kritizoval snahy o to, aby sa za každú cenu dosiahlo zmierenie medzi Palestínčanmi a Izraelom, prirovnal to k politike appeasementu v 30. rokoch 20. storočia, keď medzinárodné spoločenstvo ustupovalo požiadavkám nacistického vodcu Adolfa Hitlera. „Obdivujem Izrael ako krajinu odvážnych ľudí. Nie všetci ľudia sú však odvážni, niektorí sú jednoducho zbabelci,“ uviedol.

    Myšlienku, že v Palestíne existuje hnutie za oslobodenie, vraj odmieta. „Aké hnutie za oslobodenie? Nebesá! Hamas je teroristická organizácia. Hizballáh je teroristická organizácia,“ pokračoval. Hamas vládne v palestínskom pásme Gazy, Hizballáh pôsobí v Libanone.

    „Mám určité pochybnosti, či je Fatah demokratickou organizáciou,“ kritizoval aj umiernené palestínske hnutie Fatah, ktoré vládne na Západnom brehu Jordánu. „Tak budúci rok v Jeruzaleme,“ povedal na záver svojho príhovoru prezident. Za svoj prejav potom zožal potlesk postojačky.

    V relatívne krátkom čase je to druhá akcia v prospech Izraela, ktorá sa na Pražskom hrade koná. Na konci apríla sa v Španielskej sále uskutočnila oslava 70. výročia vzniku Izraela, na ktorej Zeman vyzval na presun českej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema.

    Za podporu Zemanovi pri oslave poďakovali zástupcovia židovského štátu, uviedol web České noviny. Listom neskôr českej hlave štátu ďakoval aj izraelský prezident Reuven Rivlin, ktorý zároveň Zemana pozval, aby tento rok pricestoval do Izraela. Šéf zahraničného odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák v pondelok povedal, že cesta by sa mala uskutočniť pravdepodobne v novembri.

    autor: nab

    - Reklama -