Analytik varuje: Vznikajú tri hrozivé bubliny. A to súčasne

    0
    Eurobankovky (Autor: SITA)

    „Centrálne banky spôsobili, že svetová ekonomika je mimoriadne závislá od mimoriadne lacných pôžičiek. Štáty, firmy aj obyvateľstvo majú vzhľadom na HDP extrémne dlhy. Hospodárstva sa prehrievajú a vznikajú na nich tri hrozivé bubliny súčasne. Akciová, dlhopisová a realitná,“ poznamenal Ryba v komentári s tým, že pri všetkých týchto aktívach sa vychýlil pomyselný investičný trojuholník v neprospech investora. „Týmto trojuholníkom je likvidita – výnos – riziko,“ dodal.

    Ako ďalej uviedol, ojedinelý rast zažívajú akcie, výnosy zo štátnych dlhopisov klesli na historické minimá a hrozí, že časť dlžníkov nebude schopná splácať svoje záväzky. „Preto môžu investície do dlhopisov predstavovať riziko,“ podotkol.

    Venoval sa však aj trhu nájomných nehnuteľností, ktorý v Česku aj vo svete zažíva v uplynulých troch rokoch významný boom. „Môžu za to extrémne lacné hypotéky, ktoré spôsobili vlnu umelého dopytu po nehnuteľnostiach. V dôsledku toho však vyleteli ceny bytov aj ďalších nehnuteľností nahor,“ poznamenal a zdôraznil, že z toho dôvodu sú nízke výnosy z investícií.

    Na záver hovoril aj o investíciách do kryptomien a drahých kovov. „Drahé kovy v roku 2017 zažili priaznivý rok a zhodnocovali sa. V decembri 2015 bolo zlato na úrovni 1 046 dolárov, o rok neskôr vzrástlo na 1 123 dolárov a v roku 2017 dosiahlo 1 236 dolárov za trojskú uncu,“ uzavrel Ryba s tým, že ceny drahých kovov bude tlačiť nahor kombinácia rastúcej inflácie a rizík, ktoré sú spojené s inými investičnými nástrojmi.

    Celý text nájdete na webe E15.cz.

    - Reklama -