Kotlebovci chcú predĺžiť poberanie materského na celé tri roky

    0
    Poslanec NR SR a hovorca strany ĽSNS Milan Uhrík (Autor: df)

    Jednou zo zmien, ktoré strana navrhuje, je zvýšenie materského príspevku pre pracujúce ženy, ktoré boli minimálne 270 dní nemocensky poistené zo súčasných 75 % vymeriavacieho základu na 90 %. Chcú tiež zaviesť vyplácanie materského príspevku aj ženám, ktoré neboli nemocensky poistené, ale majú ukončené minimálne stredné odborné vzdelanie. Týmto ženám navrhujú vyplácať 90 % minimálnej mzdy. Zmeniť by sa podľa ĽSNS mala aj dĺžka vyplácania materského príspevku na celé tri roky materskej dovolenky.

    Beluský konštatoval, že tieto zmeny si vyžiadajú určité náklady zo štátneho rozpočtu. “Spolu s týmto návrhom zákona sme predložili novelu zákona o príspevku pri narodení dieťaťa, kde sa zase, naopak, snažíme zaviesť určitú zásluhovosť,” dodal s tým, že touto cestou by sa mali ušetriť finančné zdroje z rozpočtu štátu.

    Tento príspevok je v súčasnosti vyplácaný celoplošne, ĽSNS však navrhuje novú podmienku do zákona. “Ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom nebola nemocensky poistená najmenej 270 dní a nemá ukončené minimálne stredné odborné vzdelanie, tak takýto nárok nevzniká,” uviedol Beluský návrh strany. Podľa neho by mala mať nárok na tento príspevok osoba, ktorá zároveň spĺňa súčasné podmienky na materský príspevok, rovnako, ak má ukončené stredné odborné vzdelanie. “Sme presvedčení, že zavedenie tejto novej podmienky bude motivovať ekonomicky aktívne obyvateľstvo mať deti,” uzavrel Beluský.

    - Reklama -