Určite dôjde k živej diskusii o kvótach. Rakúsko sa chce počas európskeho predsedníctva zamerať na migráciu

    0
    Sebastian Kurz (Autor: TASR)

    “Otázka migrácie sa musí vyriešiť, a keď júnový summit (lídrov EÚ) neprinesie výsledky, tak budeme musieť pokračovať v zápase s touto problematikou,” uviedol Kurz po stredajšom rozhovore s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom v Bruseli.

    “Na túto záležitosť sa sústredíme aj na summite lídrov EÚ, ktorý sa bude konať 20. septembra v Salzburgu, s cieľom uskutočniť ďalší krok smerom k ochrane vonkajších hraníc EÚ,” dodal Kurz.

    Rakúsko prevezme striedajúce sa predsedníctvo v Rade Európskej únie 1. júla. Lídri EÚ sa stretnú 28.-29. júna v Bruseli so zámerom dohodnúť sa na zmenách dublinskej smernice; rozhovory z tohto týždňa nepriniesli značný posun.

    Hlavným kameňom úrazu je to, že mnoho krajín, najmä východoeurópske štáty ako Maďarsko a Poľsko, odmieta prijať kvóty určené Úniou, podľa ktorých má blok vybavovať predpísané množstvo migrantov so zámerom znížiť zaťaženie Talianska a Grécka. Tie sú totiž tzv. nárazníkovými krajinami migračnej vlny.

    Dublinská smernica nariaďuje, že migranti musia byť vybavení v prvej krajine, do ktorej sa dostanú.

    “Určite dôjde k živej diskusii o kvótach,” vyhlásil Kurz s tým, že ohľadom sprísnenia kontroly vonkajších hraníc EÚ a zníženia počtu migrantov prúdiacich do Európy panuje všeobecná zhoda.

    “Riešenie je potrebné, ak je však vôbec možné. Ak dokážeme dosiahnuť posun v otázke hraníc, potom ďalšie záležitosti by mali byť sekundárne,” povedal Juncker, ktorý podporil systém kvót prijatý v roku 2015 na vrchole migračnej krízy.

    - Reklama -