Národná ikona Ukrajiny Savčenková zažalovala parlament

    0
    Nadija Savčenková (Autor: TASR)

    Podľa nej Savčenkovej advokát Kosťantyn Globa podal žalobu na kasačnom súde v rámci Najvyššieho súdu. Savčenková žiada, aby parlament označil “za nezákonné” svoje rozhodnutie z 22. marca 2018 o udelení súhlasu na jej stíhanie, zadržanie a uväznenie. Celý prípad považuje Savčenková za politicky motivovaný.

    Nadija Savčenková, ktorá sa stala v minulosti ukrajinskou národnou ikonou po tom, ako bola väznená takmer dva roky v Rusku, je vo väzbe pre obvinenie z plánovania teroristického útoku a prevratu.

    Generálny prokurátor Jurij Lucenko 15. marca 2018 obvinil Savčenkovú z prípravy útoku na parlament s použitím ručných granátov a automatických zbraní, za čo jej hrozí doživotný trest odňatia slobody. Lucenko tvrdil, že Savčenková sa spriahla s povstalcami na východe Ukrajiny podporovanými Moskvou v snahe vykonať “teroristický puč v záujme ukrajinských nepriateľov”.

    Samotná poslankyňa uviedla, že o odpočúvaní vedela a práve preto rozprávala o takýchto útokoch. Touto “surrealistickou politickou provokáciou” chcela podľa vlastných slov zosmiešniť ukrajinskú vládu, ktorú obvinila, že v očiach verejnosti zlyhala.

    - Reklama -