Žijeme v diktatúre. Panstvo diktuje väčšine, naznačil profesor Jan Keller

    0
    Jan Keller (Autor: Hans Štembera)

    „Prevažná väčšina politikov a takzvané mainstreamové médiá sa dnes riadia heslom: Je lepšie mýliť sa s Fukuyamom, než mať pravdu s Huntingtonom. Toto heslo je len kondenzovaným výrazom súčasnej neochoty, ba priam neschopnosti nášho civilizačného okruhu nazývať veci pravými menami,“ uviedol na úvod Keller.

    Huntingtonova diagnóza sa podľa jeho slov oveľa viac blíži pravde. „Je to cenná pracovná hypotéza, ktorú stojí za to sledovať pri analýze súčasného diania,“ dodal s tým, že autor nadväzuje na klasickú teóriu Maxa Webera.

    Následne sa vyjadril ku konfliktu civilizácií. „Situácia, v ktorej sme, sa od takých predstáv odlišuje minimálne tromi rysmi: Po prvé, proti sebe nestoja ako celok kompletne dva civilizačné okruhy. Nie všetci moslimovia sú islamisti, nie všetci Európania chcú hájiť európsku civilizáciu. Po druhé, proti sebe nestoja dve náboženstvá. Európa sa nábožensky odzbrojila a na miesto náboženstva postavila úplne iracionálnu dogmu – multikulturalizmus. Po tretie, konflikt civilizácií sa primárne neodohráva v ozbrojenej rovine. Aj keď sú atentáty veľmi drastické, podrobenie jednej civilizácie druhou má prebehnúť podľa inej logiky,“ podotkol Keller.

    A venoval sa aj stratégii islamistov – či už pragmatických, alebo radikálnych. „Obe tieto skupiny majú rovnaké ciele: najprv dôsledná reislamizácia moslimských krajín, zničenie zvyškov laických režimov. V tomto ohľade im neobyčajne pomohli naši spojenci rozvrátením svetských diktatúr v Iraku, Líbyi a Sýrii. Samotným islamistom by tento prvý krok ich stratégie trval oveľa dlhšie,“ uviedol a poukázal na následné zjednotenie moslimského sveta a celosvetové podriadenie nemoslimských spoločností islamu.

    „Koncepcia stretu civilizácií predpokladá, že do konfliktu sa dostávajú odlišné náboženstvá. Zo strany islamu je tento predpoklad nepochybne splnený – tento civilizačný okruh sa nábožensky výrazne aktivizuje. Ukazuje sa tu, ako hlboko sa mýlili sociologické a politologické teórie modernizácie. Predpokladali, že dôjde k odkúzleniu sveta, že všade prevládne proces zosvetštenia po vzore Európy. Dnes už si to myslí azda len Francis Fukuyama,“ pokračoval Keller.

    Zatiaľ čo islamský svet spája podľa jeho slov svoju identitu s náboženstvom, európske myslenie prešlo veľmi špecifickým vývojom.

    „Veľkú rolu pri rekonštrukcii spoločnosti má zohrať štát. V podstate má nastoliť prechodnú diktatúru, ktorá povedie k absolútne slobodnej spoločnosti. Opäť sa ide úplne mechanicky podľa starého modelu: Diktatúra proletariátu mala vyústiť do beztriednej spoločnosti. Diktatúra v prospech menšín má vyústiť do spoločnosti úplnej slobody všetkých. Na to je nutné: budovať antidiskriminačnú byrokraciu, zlomiť panstvo väčšiny nad menšinou, prinútiť väčšinu, aby sama požadovala koniec svojho privilegovaného postavenia, aby sama dobrovoľne súhlasila s novým svetom. Nestačí, aby väčšina tolerovala inakosť, musí ju milovať. Najväčším nedostatkom európskej spoločnosti je, podľa nich, transfóbia, teda odpor k modernizácii, k premene a prevýchove. Bez pomoci štátu a tvrdých opatrení nemožno tento odpor prekonať,“ doplnil so slovami, že v predstavách multikulturalistov má zohrať svojráznu rolu Európska únia.

    Na záver poznamenal, že pre pragmatickú časť islamistov nie sú atentáty a násilie prioritou. „Chcú Európu islamizovať pokojne, s využitím dostupných demokratických mechanizmov. Prichádzajú s drobnými čiastkovými požiadavkami, ktoré stále rozhojňujú o nové a nové: právo konať modlitby na pracoviskách a na verejných priestranstvách, právo zakladať súkromné školy s výučbou islamu, oddeľovať mužské a ženské priestory na školách, na športoviskách, v bazénoch, uznať polygamiu. Zároveň zavádzať opatrenia trestajúce kritiku islamu, zaviesť kvóty pre moslimov v administratíve, v médiách, na volebných listinách, presadiť právo na vytváranie islamských politických strán,“ dodal. Základom stratégie pokojného ovládnutia je tak podľa jeho slov vytváranie paralelnej spoločnosti.

    „Z tohto pohľadu má tzv. celoeurópska solidarita veľmi pikantné vyznenie. Bude to totiž len ďalší krôčik v stratégii pokojného ovládnutia,“ uzavrel Keller.

    Celý text nájdete na webe NeviditelnýPes.cz.

    - Reklama -