Trump ide hlava nehlava. Útočí na EÚ a Kanadu, podáva ruku Rusku

    0
    Prezidenti Ruska a USA, Vladimir Putin a Donald Trump ešte počas neoficiálneho stretnutia v zákulisí summitu G20 v Hamburgu (Autor: TASR)

    Trump, ktorý podľa jeho poradcov nemá záujem o multilateralizmus, v piatok znova zaútočil na členov G7 a ich “nekalé obchodné praktiky”. Biely dom zároveň oznámil, že opustí dvojdňový summit v Kanade o štyri hodiny skôr, než sa pôvodne plánovalo.

    Prezident USA bude chýbať na rokovaniach o klimatických zmenách a čistej energii a odíde z Kanady v čase, keď hostiteľ, premiér Justin Trudeau a ostatní lídri vystúpia na tlačovej konferencii, na ktorej budú pravdepodobne kritizovať obchodnú politiku Washingtonu.

    “Budeme sa zaoberať nekalými obchodnými praktikami. Ak sa pozrieme na to, čo nám Kanada a Mexiko, Európska únia – tí všetci robia už mnoho, desiatky rokov. Musíme to zmeniť. A oni chápu, že sa to stane,” povedal Trump pred odchodom na summit v La Malbaie v Quebecu.

    Trump dodal, že Spojeným štátom bude lepšie bez obchodných zmlúv, ako je Severoamerická dohoda o voľnom obchode (NAFTA) s Kanadou a Mexikom. Tieto dve krajiny sú frustrované pre (z ich pohľadu) neprijateľné požiadavky USA v pomaly napredujúcich rokovaniach o zmene podmienok NAFTA. 

    Trump tiež uviedol, že Rusko by sa malo opäť pripojiť ku G7, čím by sa znova zmenila na G8.

    Americký prezident plánuje osobné, dvojstranné stretnutia s ostatnými lídrami na summite G7. Kanadský premiér Trudeau a francúzsky prezident Emmanuel Macron pritom odsúdili nedávne zavedenie amerických sadzieb na oceľ a hliník. Macron dokonca navrhol, že stretnutie G7 by sa mohlo skončiť dohodou, z ktorej budú USA vylúčené.

    Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v piatok zase uviedol, že rozdiely medzi Spojenými štátmi a ich spojencami sú už také veľké, že ich nemožno zamiesť pod koberec. Trumpovo odmietnutie parížskej dohody o zmene klímy a jadrovej dohody s Iránom, ako aj tarify na oceľ a hliník boli jednostranné rozhodnutia na úkor Európy, povedal Maas.

    Trump však pred summitom vyhlásil, že sa “tešíme na vyrovnávanie nespravodlivých obchodných zmlúv s krajinami G7”. A ak sa to nestane, USA na tom budú podľa neho lepšie.

    - Reklama -