Spor medzi Maltou a Talianskom ohľadom lode s vyše 600 migrantmi pretrváva

    0
    Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

    Maltský premiér Joseph Muscat uviedol, že po odmietnutí Talianska vpustiť plavidlo Aquarius, patriace humanitárnej organizácii, do svojich prístavov hrozí riziko “nebezpečnej situácie pre všetkých zúčastnených”.

    Po nedeľnom rozhovore so svojím talianskym náprotivkom Muscat odmietol vpustiť plavidlo do maltského prístavu, ale uviedol, že jeho krajina pristúpi v prípade potreby k núdzovým evakuáciám migrantov zo zdravotných dôvodov.

    Diplomatický spor je prvým prejavom prísnejšej imigračnej politiky novej talianskej vlády. Minister vnútra Matteo Salvini nezostal nič dlžný svojim predvolebným sľubom, že zastaví prílev migrantov do svojej vlasti. “Malta neberie nikoho, Francúzsko vytláča ľudí od svojich hraníc, Španielsko bráni svoje hranice zbraňami. Oddnes začne i Taliansko hovoriť nie obchodovaniu s ľuďmi a ilegálnej imigrácii,” uviedol v nedeľu Salvini po tom, ako vydal príkaz nevpustiť loď do talianskych prístavov.

    Plavidlo Aquarius patrí európskej humanitárnej organizácii SOS Méditerranée. Podľa nej zobral Aquarius na svoju palubu 629 migrantov vrátane 123 maloletých osôb bez sprievodu, 11 ďalších detí a siedmich tehotných žien. Väčšinu z nich tvoria obyvatelia subsaharskej Afriky, ktorých zachránili počas šiestich operácií pri pobreží Líbye. Stovky z nich vytiahli z mora lode talianskych námorných síl a následne ich odovzdali posádke Aquariusu.

    Za uplynulých päť rokov sa do Talianska dostalo z Afriky po mori viac než 600.000 migrantov. Salvini obvinil humanitárne organizácie z toho, že migrantom poskytujú “taxislužbu”. Minister v piatok vyzval NATO, aby pomohlo Taliansku chrániť jeho južné pobrežie. OSN odhaduje, že v roku 2018 zahynulo na ceste do Európy v Stredozemnom  mori najmenej 500 migrantov.

    - Reklama -