Summit Trump-Kim je prelomový, ale konkrétny výsledok neočakávam, tvrdí analytička

    0
    Severekórejský diktátor Kim Čong-un (Autor: SITA)

    “Najväčším očakávaním je asi samotný priebeh stretnutia a bezprostredné reakcie oboch politikov. Zároveň by mali diskutovať o denuklearizácii, čiže odstránení severokórejského jadrového programu. Najpozitívnejším výsledkom by bola dohoda o konkrétnych krokoch v otázke denuklearizácie a aj normalizácie vzájomných vzťahov, pravdepodobne môže byť podpísaná deklarácia,” pripúšťa analytička. 

    Zároveň upozornila i na to, že existuje skupina analytikov, ktorí hovoria o možnom negatívnom dopade summitu, obnovení agresívnej rétoriky a dokonca útoku zo strany USA na ciele v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR), ak prezident Trump nebude spokojný. “Tieto názory však v posledných týždňoch zmiernili vyjadrenia prezidenta Trumpa, ktorý zmenil rétoriku a začal hovoriť o summite ako o začiatku dlhodobého procesu,” konštatovala Husenicová. 

    Podľa nej by bolo pozitívom, keby došlo k normalizácii vzťahov, čiže organizácii stretnutí na rôznych úrovniach, priamej komunikácii a následne k nadviazaniu diplomatických vzťahov. Avšak ako dodala, denuklearizácia ako hlavný bod rokovania na summite je len jedným z faktorov vo vzájomných vzťahoch, ďalšími sú otázky mierovej zmluvy, diplomatických vzťahov ale i ľudských práv v KĽDR, ktoré nebude jednoduché vyriešiť. 

    Husenicová považuje samotné stretnutie amerického prezidenta so severokórejským vodcom za prelomovú udalosť. “Či už prinesie želateľné výsledky alebo nie, je to po prvýkrát v dejinách, čo dôjde k stretnutiu predstaviteľov týchto dvoch štátov. Ak by jeho následkom bola normalizácia bilaterálnych vzťahov, bol by to určite prelom vo vývoji,” uzavrela analytička. 

    Kim Čong-un i Donald Trump pricestovali do Singapuru pred svojou historickou schôdzkou už v nedeľu (10. júna). Pôjde o vôbec prvé priame rozhovory úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom. Obe krajiny sú technicky stále vo vojnovom stave po tom, ako sa kórejská vojna skončila pred vyše šiestimi desaťročiami prímerím. Len pred niekoľkými mesiacmi si pritom Kim a Trump ešte vymieňali urážky a vyhrážky v súvislosti s jadrovým zbrojným a raketovým programom Pchjongjangu. 

    Stretnutie lídrov je naplánované na utorok 12. júna a malo by sa konať v hoteli Capella na ostrove Sentosa v Singapure.

    - Reklama -